Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε. Τον Οκτώβριο δημοπρατείται το σιδηροδρομικό έργο Τιθορέα - Δομοκός


Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα  Σιδηροδρομικά (και όχι μόνο) έργα είναι επίσημα σε δημοπράτηση.  Μετά από αναμονή τριών και πλέον ετών  θα ολοκληρωθούν επιτέλους τα «στοιχειωμένα έργα» στο τμήμα Τιθορέα- Λιανοκλάδι-Δομοκός.

Η ΕΡΓΟΣΕ  δημοπρατεί τις υπολειπομένες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή της επιδομής, των η/μ εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα-Δομοκός.

Με την εκτέλεση του θα είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία Σιδηροδρομικό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και θα είναι εργολαβία-σκούπα. Θα περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες που άφησαν πίσω τους παλιές εργολαβίες καθώς και την ηλεκτροκίνηση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 415.000.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).  Αν προστεθεί και ο ΦΠΑ τότε φτάνουμε στο ιλιγγιώδες ποσό των 517.350.000 ευρώ.

Η ημέρα δημοπράτησης του έργου είναι στις 23 Οκτωβρίου 2012. Το έργο αυτό είναι το τελευταίο για να ολοκληρωθεί η βασική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) ενώ περνά από μεγάλα και σημαντικά αστικά κέντρα όπως η Λαμία, η Λάρισα και η Κατερίνη.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων είναι 32 μήνες και αν έχουμε ανάδοχο χωρίς να έχουμε προβλήματα από ενστάσεις κλπ τότε οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2013 και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του έργου το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μπορεί να εκτελείται από ηλεκτροκίνητα τρένα μειώνοντας την χρονοαπόσταση σε κάτι παραπάνω από 3 ώρες (3 ώρες και 15 λεπτά) ενώ ανά τμήματα θα αναπτύσσονται ταχύτητες μέχρι και 200 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Με την δρομολόγηση των ηλεκτροκίνητων τρένων θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για την κίνηση των συρμών καθώς ο ηλεκτρισμός είναι σημαντικά φθηνότερος από το ολοένα και πιο ακριβό πετρέλαιο. Τα συχνότερα και ταχύτερα  δρομολόγια θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη και στις εμπορευματικές μεταφορές.

Περιβαλλοντικά θα εκμηδενιστούν οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα συμβατικά πετρελαιοκίνητα τρένα που κινούνται σήμερα στην γραμμή κάνοντας τη χρήση τρένου φιλική προς το περιβάλλον. Η κίνηση των τρένων θα προσομοιάζει πλέον αρκετά με την κίνηση των συρμών του Μετρό σε Αθήνα (και μελλοντικά στη Θεσσαλονίκη).

Το έργο χρηματοδοτείται από ο Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» και εντάσσεται στην πράξη με τίτλο: «ολοκλήρωση νέας διπλής σιδηροδρομικής  γραμμής  υψηλών  ταχυτήτων Τιθορέα - Λιανοκλάδι – Δομοκός».

ΤΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:
— Οι υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της υποδομής της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ. και των τεχνικών έργων από τον Σ.Σ. Τιθορέας (Χ.Θ.164+135,39) έως τη Χ.Θ. 232+690 περίπου,
— Οι εργασίες ανακαίνισης ή/και ολοκλήρωσης της υποδομής, επιδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων των Σιδηροδρομικών Σταθμών Τιθορέας, Λιανοκλαδίου, Μώλου, Αγ. Στεφάνου και Δομοκού, καθώς και εντός των Σιδηροδρομικών Στάσεων Αγγειών και Θαυμακού,
— Οι εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας ΣΓ 26 στη Χ.Θ. 259+351,647, συνολικού μήκους 404,80m,
— Οι εργασίες κατασκευής της επιδομής με έρμα της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ. από την Χ.Θ. 164+135,390 (είσοδος Σ.Σ. Τιθορέας) έως την Χ.Θ. 288+733,59 (έξοδος Σ.Σ. Δομοκού) όπως αυτή προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη,
— Οι εργασίες κατασκευής της Σταθερής Επιδομής τύπου Rheda 2000 στις σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος,
— Οι ηλεκτρομηχανολογικές (Η/Μ) εργασίες των κτιριακών εγκαταστάσεων των Σιδηροδρομικών Σταθμών και Στάσεων,
— Οι εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων εντός των σηράγγων Καλλιδρόμου και Όθρυος,
— Η κατασκευή των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στην περιοχή του Έργου,
— Η κατασκευή συστήματος σηματοδότησης ETCS Level 1 για την σηματοτεχνική εξασφάλιση της γραμμής από την Χ.Θ. 164+135,390 έως την Χ.Θ. 288+733,59, καθώς και τηλεδιοίκησης της σηματοδότησης,
— Η κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης με δύο υποσταθμούς τροφοδοσίας 150kv/25kv/50Hz ισχύος 2Χ15MVA έκαστος και συστήματος εναέριας γραμμής επαφής 25 kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA) από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Πηγή:ypodomes.com