Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κατέληξε σε δέσμη μέτρων ύψους 10,8 δισ. το οικονομικό επιτελείο

Τον μίτο της Αριάδνης καλείται να πιάσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εξέλθει έγκαιρα από τον λαβύρινθο της διαμόρφωσης του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και να φανεί πανέτοιμο στις διαδοχικές εξετάσεις που καλείται να δώσει η ελληνική οικονομία από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.http://www.goodnet.gr/img/leer.gif
Οι μειώσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, μισθολόγια των ΔΕΚΟ αλλά και θέσεων εργασίας στο Δημόσιο   εναλλάσσονται στο κουβάρι των μέτρων, το οποίο επιχείρησε να ξετυλίξει για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταλήξει σε μία δέσμη μέτρων ύψους 10,8 δισ. ευρώ με τα υπόλοιπα να αναζητούνται σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.Μία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη χώρα μας αλλά και των δύο κρίσιμων ραντεβού του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ. Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει μέχρι τις 20 Αυγούστου το πακέτο των μέτρων. Και αυτό, καθώς οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ελληνική μεριά αφού αναμένεται να κρίνουν την πορεία της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Στο πλαίσιο αυτό κατά τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, οι γενικοί γραμματείς και επιτελικά στελέχη του υπουργείου, εξετάσθηκαν όλα τα μέτρα με επίκεντρο το μέτρο της εφεδρείας αλλά και το πακέτο των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει περισσότερα από 20 εναλλακτικά σενάρια!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο μέτρων που έχει παραδώσει το υπουργείο Εργασίας ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 2,5 δισ. από τις μειώσεις στις συντάξεις και σε 2,5 δισ. από τις αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των κοινωνικών επιδομάτων. Ειδικότερα τα σενάρια που «καίνε» προβλέπουν περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, μειώσεις έως 35% στις ΔΕΚΟ μέσω του νέου μισθολογίου, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια με εξαίρεση τους μάχιμους ένστολους αλλά και επαναφορά του μέτρου της εφεδρείας με στόχο τη μείωση του Δημοσίου.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Ειδικότερα η ατζέντα που τέθηκε για μία ακόμη φορά στο χθεσινό τραπέζι περιλαμβάνει κοστολογημένα εναλλακτικά ή προσθετικά σενάρια τα οποία αφορούν:
- Εφεδρεία: Την εφαρμογή ενός νέου τύπου εφεδρείας, με άμεση μάλιστα εφαρμογή στους οργανισμούς και τους φορείς που συγχωνεύονται ή βάζουν λουκέτο. Στόχος η ένταξη σε αυτή 40.000 υπαλλήλων. Υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για την αξιολόγηση του προσωπικού μέσω γραπτών εξετάσεων που θα συμμετάσχουν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα κριθούν βάσει της προϋπηρεσίας και κοινωνικών κριτηρίων.
- Συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις άνω των 700 ευρώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο: Για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ προβλέπεται μείωση 2%, από 1.001 έως 1.300 ευρώ μείωση 3%, 1.301 έως 1.600 ευρώ μείωση 5%, από 1.601 έως 2.000 ευρώ μείωση 10%, από 2.000 ευρώ και πάνω μείωση 15%. Σύμφωνα με την κοστολόγηση του υπουργείου Εργασίας, εάν οι μειώσεις ξεκινήσουν από τα 700 ευρώ η εξοικονόμηση για το 2013 θα αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ. Εάν ξεκινήσουν από τα 1.300 ευρώ, το ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης και οι διπλές συντάξεις, με το κυριότερο σενάριο να κάνει λόγο για περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι.
- Προνοιακά επιδόματα: Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων με τα σενάρια να κάνουν λόγο για καταβολή ολόκληρου του επιδόματος εφόσον το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, καταβολή 2/3 για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και από 20.000 ευρώ και πάνω το 1/3.
- Ασφαλιστικό: Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από 15 σε 20 έτη. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα για να λάβει κάποιος την κατώτατη σύνταξη θα πρέπει να έχει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ένσημα) και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. Με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας η αύξηση των ελάχιστων ορίων θα γίνει σταδιακά στα 20 έτη.
- Εφάπαξ: Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 22,5% έως και 45% ανάλογα με το ταμείο και τις εισφορές που έχουν καταβάλει ή μηνιαία παρακράτηση 1%-2% ως εισφορά αλληλεγγύης από τη σύνταξη όσων εισέπραξαν υψηλό εφάπαξ.
Σε κάθε περίπτωση στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι το «κλειδί» για την ταχεία και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο περικοπών.
 Το πλήρες πακέτο θα πρέπει να παραδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση μέχρι τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν μάλιστα στα χέρια τους μία λίστα με μέτρα που θα υπερβαίνουν τα 11,5 δισ. ώστε να γίνει η βέλτιστη επιλογή που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη μείωση του ελλείμματος χωρίς να δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή.

Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΚΕΡΔΟΣ