Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στον Real FM και στο Νίκο Χατζηνικολάου

Αν συνδυαστεί η λειτουργία των ελληνικών τρένων με τα λιμάνια, τους εμπορευματικούς σταθμούς, γίνει ένα πλέγμα ολοκληρωμένο στο χώρο των μεταφορών, μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην οικονομία, αλλά και να επηρεάζει ο επιμέρους κλάδος θετικά τους υπόλοιπους.

Τα λιμάνια τις σιδηροδρομικές μεταφορές και οι σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές τα λιμάνια…
Ακούστε τη συνέντευξη του Υπουργού ΑΝΥΠ Κωστή Χατζηδάκη.


Διαβάστε σημεία της  συνέντευξης του κ. Χατζηδάκη

«Εμείς πρέπει να εκπλήξουμε θετικά την Ευρώπη και τις αγορές. Πολλοί θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι χαμένη περίπτωση και μας θέλουν εκτός ευρώ, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητας, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ένα μικρότερο κράτος και διοίκηση μικρότερη κατά 30% και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στον Real fm.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «θα αποκρατικοποιηθούν και η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ. Απαιτούνται κανόνες διαφάνειας και πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις στην αγορά. Ο προγραμματισμός υπήρχε, αυτή την ώρα είναι έξι προγράμματα στον αέρα, υπάρχουν ακόμη εννέα επιμέρους προγράμματα και στο δικό μας υπουργείο πέρα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και θα δουλέψουμε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ».
«Διεθνώς δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε Σοβιετική χώρα, με τις αποκρατικοποιήσεις περνάς το μήνυμα ότι είμαστε χώρα φιλικοί στην επιχειρηματικότητα. Για κάθε αποκρατικοποίηση που γίνεται στέλνουμε το μήνυμα να έρθουν κι άλλοι επενδυτές» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
«Πράγματι υπήρχαν πολλοί σοβαρά προβλήματα στον ΟΣΕ, πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, γιατί η αποκρατικοποίηση μπορεί να μην έχει το ποθούμενο αποτελέσματα. Στον ΟΣΕ υπάρχει το δίκτυο, όπου σε όλη την Ευρώπη ανήκουν στο Δημόσιο. Είναι ζημιογόνα και ανήκουν παντού στο Δημόσιο. Υπάρχει και το λειτουργικό κομμάτι, εκεί έχει γίνει προσπάθεια και είναι οριακά κερδοφόρα η επιχείρηση. Αν συνδυαστεί η λειτουργία των τρένων με τα λιμάνια και γίνει ένα πλέγμα στο χώρο των μεταφορών μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην οικονομία και να επηρεάζει κάθε κλάδος θετικά τους υπόλοιπους» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Κανένας δεν πουλάει το νερό, πουλάει τη διαχείριση, θα αναλάβουν τη λειτουργία της επιχείρησης» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια.
«Σκοπός είναι να παρέχονται καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες» είπε ο κ. Χατζηδάκης, «αντί το μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ να το έχει το κράτος θα υπάρχει μία μεγάλη εταιρεία που με σύμβαση παραχώρησης θα έχει τη διαχείριση» πρόσθεσε.

«Είναι τρομερή η ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Λέμε στους εταίρους μας ότι καταλαβαίνουμε την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα με αυτή την ύφεση και την τρομερή ανεργία» είπε ο υπουργός.