Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΟΣΕ –ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Προτεραιότητα η αποκρατικοποίηση

Της Μάρως Τσαντήλα
Η δύσκολη υπόθεση αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και η εξυγίανση του ΟΣΕ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την συνάντηση που θα έχει σήμερα το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο ΥΠΑΝΥΠ έθεσε μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων την εξυγίανση του ΟΣΕ με μέριμνα για τους εργαζόμενους αλλά και για τους φορολογούμενους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι περιθώρια για παχυλές παροχές προς τους εργαζόμενους, όπως συνηθίζονταν παλιότερα, δεν υπάρχουν.
Οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται ότι κατά την σημερινή συνάντηση θα ζητήσουν λεπτομερή στοιχεία για τις επιδόσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία είναι πολύ πιθανόν ότι θα περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων εταιρειών του δημοσίου που θα προωθηθούν για αποκρατικοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για την αναδιάρθρωση του Ομίλου ΟΣΕ προβλέπει την πώληση σε ξένο σιδηροδρομικό οργανισμό του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με ταυτόχρονη εκχώρηση και του μάνατζμεντ της εταιρείας.

Άλυτες σημαντικές εκκρεμότητες

Παρότι, όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία περιλαμβάνονταν εδώ και καιρό στην λίστα αποκρατικοποίησης, χωρίς, είναι η αλήθεια, να έχουν γίνει ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή καθώς ουδέποτε ορίστηκε σύμβουλος, εν τούτοις παραμένουν άλυτες σημαντικές εκκρεμότητες που δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δημιουργήσουν προβλήματα στην υπόθεση αποκρατικοποίησης.
Το πλέον σοβαρό ζήτημα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση καθώς εδώ και ένα χρόνο έχει τεθεί από την Κομισιόν ζήτημα κρατικής επιδότησης και ανταγωνισμού στην περίπτωση της διαγραφής των χρεών του ΟΣΕ και την εγγραφή τους στο δημόσιο χρέος.
Τα προβλήματα που υπάρχουν περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο σε δήλωσή του και ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Κεδίκογλου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει μεγάλα νομικά και τεχνικά προβλήματα. Βούληση υπάρχει, αλλά θα θέλαμε και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας για να λυθούν τα προβλήματα αποκρατικοποίησης της εταιρείας».
Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει και το ενδεχόμενο παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης δρομολογίων σε ενδιαφερόμενους, αντί της πώλησης «πακέτου». Οι πλειοδότες θα αποκτήσουν το δικαίωμα εκτέλεσης δρομολογίων με δικό τους (ιδιόκτητο ή νοικιασμένο) τροχαίο υλικό καθώς και προσωπικό.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης των σιδηροδρόμων, είτε του ΟΣΕ είτε της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκαλεί έντονη την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι δύο εταιρείες δεν παράγουν ελλείμματα.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι έναντι της αποκρατικοποίησης αντιπροτείνουν ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του κεντρικού άξονα, επιθετική είσοδο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις εμπορευματικές μεταορές για αύξηση των εσόδων και αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στους επιβάτες του σιδηρόδρομου.
Να σημειώσουμε ότι το 2011 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέγραψε ζημιές, μετά από φόρους, ύψους 33,5 εκατομμυρίων ευρώ περιορίζοντας δραστικά τις ζημιές της έναντι του προηγούμενου έτους οπότε και ήταν ζημιογόνος κατά 187,3 εκατομμύρια ευρώ.
Η βελτίωση του αποτελέσματος οφείλονταν στην περικοπή του εργασιακού κόστους αλλά και στο κόψιμο γραμμών και δρομολογίων που προκαλούσαν βαριά ζημιά στην εταιρεία.
Η εταιρεία έχει όμως και σωρευμένες οφειλές ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων προς τον ΟΣΕ.
Euro2dey