Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Μπουτάρης: «Φέρτε πίσω στη Θεσσαλονίκη το βαγόνι του σουλτάνου»


Το κατασκευασμένο από χρυσό και μπρούντζο βαγόνι του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ ( δώρο της αυτοκράτειρας της Γαλλίας) που εκτίθεται σήμερα στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Αθήνας ζητά να επιστραφεί στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Αφορμή για το αίτημα του Γιάννη Μπουτάρη είναι η συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από την προσάρτηση της Μακεδονίας στον ελλαδικό κορμό. Ενώ το επιχείρημα που χρησιμοποιεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα από Τα Νεα, είναι ότι από τη Θεσσαλονίκη περνούσε ο τουρκικός αυτοκρατορικός συρμός, στο ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη προς τη Δυτική Ευρώπη.
Πάντως, περισσότερο από όλους, την επιστροφή του αυτοκρατορικού βαγονιού αναμένει ο 83χρονος Ευθύμης Κοντόπουλος, συνταξιούχος σιδηροδρομικός και η καρδιά του Μουσείου Σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πρωτοείδε το βαγόνι το 1945, όταν ξεκίνησε να δουλεύει στο σιδηρόδρομο.

Το πολυτελές βαγόνι ήρθε στην κατοχή του σουλτάνου του 1870, όταν η αυτοκράτειρα της Γαλλίας έμεινε τόσο ευχαριστημένη από την φιλοξενία του που του έστειλε ένα αυτοκρατορικό συρμό πέντε βαγονιών, ένα από τα οποία ήταν το καπνιστήριο. Κατασκευασμένο από μπρούντζο και διακοσμημένο με χρυσά αραβουργήματα ήταν ιδανικό για να μπορεί να καπνίζει ο σουλτάνος και η παρέα του ναργιλέδες κάτω από την σκαλιστή οροφή.

iefimerida