Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Τα Ευρωπαϊκά Χριστιανοδημοκρατικά Συνδικάτα δίπλα στους Έλληνες εργαζόμενους, στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και τη ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Συνάντηση του Προεδρείου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και του Ευρωβουλευτή - μέλους του Προεδρείου της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων,  Κ. Πουπάκη  με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW) - Γερμανό Ευρωβουλευτή, κ. Elmar Brok

Ν. Κιουτσούκης: Εκτός Ευρωπαϊκών Στόχων και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου η Ελλάδα με τον κόσμο της εργασίας να οδηγείται σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. Η καταστροφική «συνταγή» των Μνημονίων καταδικάζει την κοινωνία σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο “εντροχιασμός” των εργασιακών σχέσεων, η επαναφορά των κατώτατων μισθών στα προ-2ου Μνημονίου επίπεδα, ο σεβασμός της ΕΓΣΣΕ και των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
Κ. Πουπάκης: Από όποια θέση και αν βρισκόμαστε πρέπει να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία των εργαζομένων. Οι όποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οφείλουν να είναι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας, καθώς χωρίς κοινωνική αποδοχή καμία πολιτική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Elmar Brok: Είναι κοινή πεποίθηση στην Ευρώπη ότι οι «κατέχοντες» τον πλούτο στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν επιβαρύνοντας άδικα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. 66 δις € αδιάθετα κονδύλια για την Ελλάδα «λιμνάζουν» στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προεδρείου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και του Ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη με τον Πρόεδρο της EUCDW κ. Elmar Brok.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, το Προεδρείο της ΔΑΚΕ Ι.Τ. παρουσίασε τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης και την εφαρμοζόμενη πολιτική ακραίας λιτότητας με τις συνεχείς περικοπές, οριζόντια μέτρα,  «φοροεπιδρομές» και τα «χαράτσια».
Με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία οικονομικού και κοινωνικού περιεχόμενου (ανεργία, φτώχεια, ύφεση, συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος, «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποβιομηχάνιση της περιφέρειας κ.ά.) τεκμηριώθηκε η αντίθεση της ΔΑΚΕ Ι.Τ. απέναντι στη λανθασμένη και καταστροφική «συνταγή» των Μνημονίων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επιτακτική ανάγκη για επαναφορά του Συστήματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων («απονεύρωση» του ΟΜΕΔ, επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, ευνοϊκή ρύθμιση των ΣΣΕ, μετενέργεια) και η «ακύρωση» της «πραξικοπηματικού» χαρακτήρα νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης Παπαδήμου για μείωση του κατώτερου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα κατά παράβαση θεμελιωδών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνθηκών.
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. υποστήριξε ότι το εργατικό δίκαιο στην Πατρίδα μας έχει «μεταλλαχθεί» σε δίκιο των «μεγαλοεργοδοτών», ενώ ο κοινωνικός διάλογος –συστατικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου– είτε υπονομεύεται είτε καταστρατηγείται στην πράξη. Η Ελλάδα ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Όταν οι ευρωπαϊκοί στόχοι μιλούν για μείωση της φτώχειας κατά 20 εκατ. πολίτες και αύξηση της απασχόλησης στο 75% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, στη χώρα μας το 68% των Ελλήνων πλέον ζει στο όριο της φτώχειας και η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 25% με τα συσσίτια και τους αστέγους να πολλαπλασιάζονται, την ώρα που οι αυτοκτονίες συνθέτουν μια τραγική καθημερινότητα απελπισίας και απόγνωσης.
Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση περνά μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών –πάντα με σεβασμό στους θεσμούς των συλλογικών διαπραγματεύσεων–, ώστε οι όποιες πολιτικές να μην οδηγήσουν την κοινωνία –τους εργαζομένους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους– στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Από την πλευρά του ο Elmar Brok στάθηκε αλληλέγγυος στον ελληνικό λαό τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι κοινή πεποίθηση στα Ευρωπαϊκά Όργανα πως οι «κατέχοντες» στη χώρα μας φοροδιαφεύγουν συστηματικά επιβαρύνοντας τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Επισήμανε την αναγκαιότητα της αύξησης της απορροφητικότητας, καθώς περισσότερα από 64 δις € κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα «λιμνάζουν» στα Διαρθρωτικά Ταμεία (14δις € από το ΕΣΠΑ και 50 δις στα υπόλοιπα) ενώ υποστήριξε ότι είναι απόλυτα εσφαλμένο οι διαρθρωτικές αλλαγές να ταυτίζονται αποκλειστικά με τις αποκρατικοποιήσεις και όχι με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, την αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και την πάταξη της γραφειοκρατίας ώστε να αναδειχθούν δυναμικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να έρθουν αξιόλογα επενδυτικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα συμφώνησε απόλυτα με την άποψη της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και του Κ. Πουπάκη για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης (στη Γερμανία είναι 7%) και καταδίκασε συμπεριφορές που αποδυναμώνουν τον κοινωνικό διάλογο επικαλούμενος το σεβασμό που απολαμβάνουν τα Γερμανικά Συνδικάτα από την εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση (και την κυβέρνηση Μέρκελ) και τον ισχυρό τους ρόλο στη διαδικασία της συναπόφασης.
Κοινή συνισταμένη της συνάντησης υπήρξε η δέσμευση των Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων για συμπαράσταση και στήριξη  των δίκαιων κοινωνικών αιτημάτων των Ελλήνων εργαζομένων στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους «δεσμούς» αλληλεγγύης και συνεργασίας της ΔΑΚΕ Ι.Τ. με τα Ευρωπαϊκά Χριστιανοδημοκρατικά Συνδικάτα.