Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ερχονται περικοπές 10% έως 30% στα εφάπαξ 24 ασφαλιστικών ταμείων

Τον δρόμο για νέες περικοπές, ύψους 10% έως και 30%, στα εφάπαξ που χορηγούνται σε χιλιάδες ασφαλισμένους άνοιξε ο χθεσινός κύκλος επαφών που είχε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Η νέα περικοπή του εφάπαξ μοιάζει δεδομένη επιλογή και για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις πληροφορίες από τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταλήξει στην απόφαση να μην αυξηθούν οι εισφορές, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων εφάπαξ – πρόνοιας. Με δεδομένη τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για ανταποδοτικότητα στη σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών, καθίσταται αναπότρεπτη η νέα μείωση στο ύψος των εφάπαξ βοηθημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον 24 φορείς χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα από 2% έως και 83% σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Τα «γαλαντόμα» Ταμεία και, συνεπώς, αυτά που θα υποστούν πιθανότατα τις νέες περικοπές είναι αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιρειών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, Ορθόδοξων Εφημερίων Κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολουμένων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, ιπποδρομιών, ΔΕΗ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής–Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ. Πρωταθλητής στην απόκλιση εμφανίζεται το Ταμείο Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, με τις εισφορές να υπολείπονται κατά 83% των παροχών.
Mειώσεις αναμένονται, ωστόσο, και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων παρά το γεγονός ότι ήδη από πέρυσι προβλέφθηκε μείωση περί το 15%. Και τούτο διότι συνεχίζει να καταγράφει υπέρβαση άνω του 20%. Κατά το προηγούμενο έτος υπήρξαν περικοπές στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ΔΕΚΟ, όμως οι μελέτες που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες αναντιστοιχίες μεταξύ παροχών και εισφορών που έχουν καταβληθεί, παραμένουν. Ωστόσο, το ψαλίδι των παροχών είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Γιατί, ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς το άνοιγμα υπερβαίνει πλέον τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σοβαρή εκκρεμότητα αποτελεί και η ουρά αναμονής των 52.000 δικαιούχων που αναμένουν να εισπράξουν. Οσοι, δε, υποβάλουν σήμερα τα χαρτιά τους, θα περιμένουν να δουν τι ύψους εφάπαξ θα λάβουν ύστερα από 7 χρόνια…

"Καθημερινή"