Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Σαμαράς: "Ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα δοθούν για ιδιωτικοποίηση. «Κόμπος που δε λύνεται, κόβεται» είπε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος σε ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες.

Αντ. Σαμαράς: «Ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα δοθούν προς ιδιωτικοποίηση - Τρένα και αστικές συγκοινωνίες παράγουν έλλειμμα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τώρα»






Απόσπασμα απο την  ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο που αφορά τον ΟΣΕ




«Δραστηριότητες του δημοσίου, ή ζημιογόνων ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν πολύ το φορολογούμενο, ενώ προσφέρουν μικρό ή ελάχιστο δημόσιο όφελος, θα δοθούν άμεσα για ιδιωτικοποίηση.
Δεν γίνεται να κόβονται συντάξεις, όταν συνεχίζεται η σπατάλη σε ΔΕΚΟ που παράγουν περισσότερα ελλείμματα παρά δημόσιο όφελος. Άλλωστε, μόνον έτσι θα σωθούν τελικά θέσεις εργασίας.
Τρένα και αστικές συγκοινωνίες παράγουν έλλειμμα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο! Θέλω η Ελλάδα να έχει τα καλύτερα τραίνα. Θέλω να έχει τις καλύτερες αστικές συγκοινωνίες. Αλλά με τέτοια ελλείμματα δεν γίνεται δουλειά. Κόμπος που δεν λύνεται κόβεται.
Ασφαλώς τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στα χέρια του δημοσίου. Αλλά η λειτουργία τους μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο. Μιλάω για το σιδηροδρομικό έργο, δηλαδή για τη μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Ήδη άλλωστε, από την αρχή του χρόνου, έχει απελευθερωθεί στην Ευρώπη η αγορά των σιδηροδρόμων. Κι αν δεν φροντίσουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τώρα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύντομα μπορεί να απαξιωθεί.
Κι ακόμα, ένα μέρος από την περιουσία του ΟΣΕ μπορεί να αξιοποιηθεί. Ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους είναι εργαλείο ανάπτυξης και για τα λιμάνια και για την προώθηση των εξαγωγών.
Έτσι θα μειωθεί δραστικά και το έλλειμμα του ΟΣΕ, τουλάχιστον στο μισό. Ενώ αν αναδιαρθρώσουμε τις υπόλοιπες συγκοινωνίες θα εξαλείψουμε και τα δικά τους ελλείμματα.
Ό, τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί. Και πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον σήμερα. Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι.
Κι ό, τι έλλειμμα μπορεί να κοπεί από ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα κοπεί.
Για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση ορισμένων ΔΕΚΟ. Άλλες να διαχωριστούν σε διαφορετικές εταιρίες, κι αλλού θυγατρικές να συνενωθούν. Μόνον έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας.
Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τέτοια ελλείμματα, όταν κόβονται συντάξεις που τις έχουν πληρώσει οι δικαιούχοι κι όταν κόβονται μισθοί που είναι ήδη άδικα πετσοκομμένοι. Μετά την 6η Μαΐου τέρμα όλα αυτά…
Από την άλλη πλευρά, να πούμε κι αυτό: όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ ή αξιοποίηση περιουσίας ΔΕΚΟ, δεν εννοούμε εκποίηση παραγωγικών μονάδων όσο-όσο.
Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να σκοτώνουμε «για ένα κομμάτι ψωμί» μονάδες της ΔΕΗ, επιλεγμένες μάλιστα με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια.
Εδώ είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος…
Το είπα και πέρσι από το χώρο αυτό, το επαναλαμβάνω και σήμερα: η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό. Που θα υπάρξει άμεσα. Χωρίς αυτό, ό, τι τώρα δίνουμε, αύριο θα το μετανιώσουμε! Ή θα το πληρώσουμε πολλαπλάσια…»