Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Διάρρηξη στη ΓΑΙΑΟΣΕ

Υπολογιστές με εμπιστευτικές πληροφορίες για την περιουσία του ΟΣΕ εξαφανίστηκαν
 Μεγάλης κλίμακας διάρρηξη, η οποία έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την ανάθεση του μεγάλου έργου logistics του Θριασίου Πεδίου, σημειώθηκε τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ της οδού Λιοσίων.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η διάρρηξη έγινε σε δύο «κύματα». Το πρώτο κατεγράφη το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του οποίου εκλάπη μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ το δεύτερο την Τρίτη του Πάσχα, όταν και οι άγνωστοι διαρρήκτες «σήκωσαν» ακόμη και προσωπικά είδη των εργαζομένων της εταιρίας.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, ανάμεσα στους υπολογιστές που έγιναν «άφαντοι» βρισκόταν κι ένας, ο οποίος διέθετε όλα τα οικονομικά και εμπιστευτικά στοιχεία του περιουσιολογίου των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, όπως οι εκθέσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών για τα ακίνητα του οργανισμού.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παρόλο που η εταιρία κάλεσε την Τρίτη - όταν, δηλαδή, οι υπάλληλοι επέστρεψαν στην εργασία τους- την αστυνομία, η σήμανση δεν εμφανίστηκε παρά μόνο την επομένη, δηλαδή την Τετάρτη. Σημειωτέον ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ διαθέτει μόνο ένα απλό σύστημα συναγερμού, ο οποίος χτύπησε, αλλά όχι συνεργασία με κάποια εταιρία security.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, κ. Νικ. Ιωαννίδης επιβεβαιώνει, μιλώντας προς «Το Βήμα», το περιστατικό, αν και, όπως επισημαίνει, οι κλαπέντες υπολογιστές διαθέτουν συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να ανοίξουν δίχως τους κατάλληλους κωδικούς.

Ο κ. Ιωαννίδης εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα πιθανόν οι διαρρήκτες να ήταν τοξικομανείς και αποκλείει κάθε διασύνδεση του περιστατικού με τις ανοιχτές υποθέσεις της εταιρίας, ενώ παραδέχεται ότι η σήμανση της ΕΛΑΣ έφτασε με καθυστέρηση, αφού, όπως λέει, η ΓΑΙΑΟΣΕ υπάγεται στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, που έχει μεγάλο φόρτο εργασίας.

Όπως εξηγεί, μέχρι πρόσφατα υπήρχε φύλακας στο κτίριο, αφού η εταιρία φιλοξενούσε συστήματα μηχανοργάνωσης του ΟΣΕ, τα οποία, όμως μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο και μαζί τους έφυγε και ο υπάλληλος φύλαξης. Έτσι, τα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ έμειναν χωρίς φύλαξη. Πλέον, όπως τονίζει, θα προσληφθεί εταιρία φύλαξης προς αποφυγήν δυσάρεστων περιστατικών.
"ΤΟ ΒΗΜΑ"