Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Tο υπ. Εσωτερικών οφείλει μισθοδοσία 3 μηνών σε 18 υπαλλήλους μεταταγμένους από τον ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Ερώτηση για τους υπαλλήλους μεταταγμένους από τον ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει μισθοδοσία... τριών μηνών κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα ο κύριος Κόλλιας δήλωσε:

«Ενημερώθηκα από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ότι 18 υπάλληλοι του Δήμου, προερχόμενοι με μετάταξη από τον ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τους μισθούς τους για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το Υπουργείο όφειλε να καταβάλει τους μισθούς και τα επιδόματα στους εν λόγω υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011. Για το σκοπό αυτό διετέθησαν στο Δήμο πιστώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν αρκούσαν για να καλύψουν το σύνολο της μισθοδοσίας. Από 1-1-2012 η υποχρέωση της μισθοδοσίας πέρασε στο Δήμο. Το αποτέλεσμα είναι οι υπάλληλοι να έχουν πληρωθεί κανονικά για όλους τους μήνες του 2012, αλλά να εκκρεμούν ακόμα μισθοί του 2011.
Η ανησυχία του Δήμου και των υπαλλήλων είναι εύλογη, δεδομένης της πάγιας τακτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και, γενικότερα, της κεντρικής κυβέρνησης, να μεταθέτει ευθύνες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να διαθέτει και τους αντίστοιχους πόρους. Είναι γνωστό ότι η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής έχει σχεδόν εξολοκλήρου περάσει στην αρμοδιότητα των Δήμων – από τη λειτουργία των σχολείων και τη μεταφορά των μαθητών, μέχρι την πρόνοια, τον πολιτισμό και τα αναπτυξιακά έργα.
Αυτό το μοντέλο αυτοδιοίκησης θα ήταν βεβαίως και επιθυμητό και αποτελεσματικό, εάν συνοδευόταν από τα αντίστοιχα κονδύλια. Πλην όμως, αντί οι πιστώσεις να αυξάνονται κατ’ αντιστοιχία με τις αρμοδιότητες, η χρηματοδότηση προς τους Δήμους φθίνει. Οι πόροι που προέρχονται από τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τη φορολογία ακινήτων μειώνονται ούτως ή άλλως λόγω της ύφεσης και της φορολογικής πολιτικής της διετίας, όπως άλλωστε έχουν ακρωτηριαστεί και τα κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επιπλέον, για το 2012, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τις λειτουργικές δαπάνες των Δήμων και η ΣΑΤΑ θα είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με αυτά που είχαν διατεθεί το 2009. Οι οφειλές του κράτους από θεσμοθετημένους πόρους προηγούμενων ετών είναι επίσης μεγάλες.
Η αναντιστοιχία ανάμεσα στις αυξημένες αρμοδιότητες και τους μειωμένους πόρους είναι τεράστια. Εάν η κεντρική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να αθετεί στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντι στους Δήμους, είναι βέβαιο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα ορθοποδήσει ποτέ. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει χρήματα στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης για μισθούς υπαλλήλων, τους οποίους υποχρεωτικά έστειλε με μετάταξη στο Δήμο. Ο Δήμος είναι βέβαιο ότι θα καλύψει τους εργαζομένους, εφόσον χρειαστεί, αυτό όμως δεν είναι πραγματική λύση, διότι και ο Δήμος θα στερηθεί κονδύλια που προορίζονταν για τους δημότες του και το Υπουργείο θα έχει αθετήσει μία υποχρέωση, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και προς αυτήν την κατεύθυνση κατέθεσα σχετική ερώτηση για τις οφειλές του προς τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.»
korinthiakoi-orizontes.blogspot.com