Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Παλιές αμαρτίες ΟΣΕ παιδεύουν εργαζόμενους

«Είμαστε τριάντα οκτώ χρόνια στον ΟΣΕ και δεν μπορούμε να βγούμε στη σύνταξη, διότι ο οργανισμός δεν πλήρωσε ένσημα τεσσάρων ετών. Σήμερα ζητάμε να πληρώσουμε εμείς το ταμείο, αλλά δεν το δέχεται ο ασφαλιστικός μας φορέας».
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Με τα λόγια αυτά ο κ. Νίκος Καραβιώτης περιγράφει στη «Μ» την περιπέτεια στην οποία έχουν μπει 61 εργαζόμενοι του ΟΣΕ που υπηρετούν τον σιδηρόδρομο από το 1974. Ο ΟΣΕ τους αναγνωρίζει προϋπηρεσία 38 ετών και με βάση αυτή οι περισσότεροι μπήκαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς εφεδρείας. Το ΙΚΑ-ΤΑΠΟΤΕ όμως τους ενημέρωσε ότι την περίοδο 1978-1982 δεν καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές από τον ΟΣΕ, ως εκ τούτου δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 χρόνια προϋπηρεσίας, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί τους.
Οι 45 εφαρμοστές και 16 ηλεκτρολόγοι προσλήφθηκαν στον ΟΣΕ το 1974 ως εκπαιδευόμενοι τεχνίτες της σχολής του ΟΑΕΔ. Το πρωί εργάζονταν με τον προβλεπόμενο μισθό και την ασφάλιση και το απόγευμα φοιτούσαν στη σχολή. Το 1978 πήραν το πτυχίο τους και ο ΟΣΕ τους απέλυσε κατά παράβαση του νόμου 4504/1966, που υποχρέωνε τον οργανισμό να τους διατηρήσει στην υπηρεσία. Οι απολυόμενοι προσέφυγαν τότε στο Εφετείο Αθηνών και δικαιώθηκαν, ενώ με απόφαση του Αρείου Πάγου το 1988 ο ΟΣΕ υποχρεώθηκε να προσλάβει τους απόφοιτους του ΟΑΕΔ με ημερομηνία πρόσληψης τη 1 Οκτωβρίου 1978 αναγνωρίζοντας τις ωριμάνσεις και όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε μετατάξεις και εφεδρεία
Ο ΟΣΕ συμμορφώθηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου, όμως δεν κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές μιας τετραετίας. «Επειδή μας αναγνώριζαν 38 χρόνια, μας έκαναν υποχρεωτικές μετατάξεις. Προσωπικά, με έβαλαν σε εφεδρεία και με ξαναπροσέλαβαν μετά είκοσι ημέρες, γιατί έκαναν καταμέτρηση και δεν βρήκαν ένσημα για μια τετραετία. Κάποιοι βγήκαν εφεδρεία προσυνταξιοδοτική, αλλά τελικά δεν θα βγουν στη σύνταξη», εξηγεί ο κ. Καραβιώτης. Οι εργαζόμενοι έκαναν αίτηση στο ΙΚΑ-ΤΑΠΟΤΕ να πληρώσουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν πλήρωσε ο ΟΣΕ, αλλά το ταμείο απάντησε ότι «δεν προβλέπεται».
Οι παλιοί απόφοιτοι των σχολών του ΟΑΕΔ συνεχίζουν την προσπάθεια να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια, πριν αλλάξουν τα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ μπορούν ακόμη να συνταξιοδοτηθούν με 35 χρόνια προϋπηρεσίας και τη συμπλήρωση των 55 χρόνων ηλικίας. Λύση στο ζήτημα αναμένεται να δώσει η διοίκηση του οργανισμού.
"Μακεδονία"