Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας για τις τελευταίες εξελίξεις στην επαναλειτουργία του τρένου στην Φλώρινα

Η σύσκεψη που έγινε στις 7/2 στο υπουργείο μεταφορών και υποδομών ήταν σημαντική εξέλιξη στην πορεία για την επαναλειτουργία του τρένου στην Φλώρινα. Ένα θετικό νέο μέσα στον ωκεανό απελπισίας που έχει πνίξει τη χώρα μας τη βδομάδα αυτή.
Η σύσκεψη ξεκαθάρισε και επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου για την επαναδρομολόγηση του τρένου  και επαναπροσδιόρισε, με βάση δημοσιεύματα, τις δεσμεύσεις που συμφώνησαν να  αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΗ, Δήμοι),  ώστε να ξανασφυρίξει το τρένο ως τις αρχές Μαρτίου.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δεδομένα σε γενικές γραμμές μας θυμίζουν ένα έργο που είχε παιχτεί και πέρσι. Οι Δήμοι, μαζί με τους βουλευτές να συμφωνούνε με την κεντρική  διοίκηση στην Αθήνα και να τα στρίβουν όταν επιστρέφουν στην Φλώρινα.
Μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο ότι 2 μέρες μετά την συνάντηση  δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ή δήλωση ούτε από το Δήμο Φλώρινας ούτε από το δήμο Αμυνταίου που να μας ενημερώνει αν συμφώνησαν κάτι και τι είναι αυτό. Τι ακριβώς υπηρεσίες έχει δεσμευτεί να παρέχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τι δεσμεύσεις έχουν αναλάβει οι δήμοι.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών (μεγάλες αυτοκινητάμαξες, ταχεία διαδρομή, 3+1 δρομολόγια) με φτηνό εισιτήριο για κατοίκους και επισκέπτες. Σε αυτή την περίπτωση οι δεσμεύσεις που με βάση τα δημοσιεύματα ανέλαβαν οι δήμοι (διάθεση λεωφορείων για τους τουριστικούς προορισμούς όπως Νυμφαίο, Βίγλα και Πρέσπες) μπορούν να αποτελέσουν ένα σύστημα συνδυασμένων μεταφορών που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και θα αναβαθμίσει την περιοχή ως τουριστικό προορισμό.
Γνώμη μας είναι ότι στα πλαίσια της λειτουργίας του Καλλικρατικού πλέον δήμου αυτή η δέσμευση θα πρέπει να επεκταθεί σε ένα σχέδιο μεταφορών που θα εξυπηρετεί και άλλες περιοχές (Μελίτη, Άνω Κλεινές, Λέχοβο, Δροσοπηγή κλπ) με στόχο κάθε κάτοικος ή επισκέπτης της περιφερειακής ενότητας να μπορεί να ταξιδέψει ανάμεσα στα χωριά μας και την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, μέσω της πόλης της Φλώρινας, με ένα εισιτήριο και χωρίς ΙΧ.
Τέλος,  δηλώνουμε παρόντες και στη διάθεση των αιρετών και των πολιτών της Φλώρινας μέχρι το τρένο να ξαναφτάσει στο σταθμό μας, αλλά και μετά, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την λειτουργία και την επέκτασή του.
Αφήστε το τρένο να μας πάει στο μέλλον!
Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας.
Για περισσότερες πληροφορίες,
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 2385051868, 6942984455