Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα κρούσματα κλοπών

  • Δεκάδες συμμορίες στο κυνήγι του χαλκού.
  • Οι κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενέχουν κινδύνους για τη ασφάλεια των πολιτών.
Στο κυνήγι του χαλκού και κάθε είδους μεταλλικών αντικειμένων έχουν επιδοθεί τα δύο τελευταία χρόνια συμμορίες, λεηλατώντας δημόσιες εγκαταστάσεις, βυθίζοντας στο σκοτάδι περιοχές, ακινητοποιώντας τρένα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.
Δεκάδες συμμορίες χαλκοθηρών δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και τα κρούσματα κλοπών σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές εγκαταστάσεις έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας.
Μόνο στην Αττική τα δύο τελευταία χρόνια έχουν εξιχνιασθεί περισσότερες από 350 περιπτώσεις μεγάλων κλοπών χαλκού και άλλων μεταλλικών αντικειμένων και έχουν συλληφθεί δεκάδες μέλη συμμοριών που συγκροτούνται από Ελληνες, Ρομά, Πακιστανούς, Βουλγάρους και άλλες εθνικότητες.
Η αύξηση της τιμής του χαλκού εκτίναξε τη δράση των συμμοριών που κερδίζουν σημαντικά ποσά «επενδύοντας» σε αυτόν. Η τιμή στη μαύρη αγορά του χαλκού φθάνει ακόμη και στα 6 ευρώ το κιλό και μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται συστηματικά σε παράνομα χυτήρια.
Στόχο των χαλκοθηρών αποτελεί κάθε λογής υλικό από το οποίο μπορούν να αφαιρέσουν το μέταλλο. Καλώδια ηλεκτροδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου, μετασχηματιστές της ΔΕΗ, κουτάκια λευκοσιδήρου, καπάκια φρεατίων - προκαλώντας άμεσο κίνδυνο ατυχημάτων -, εργαλεία, βάνες έως καμπάνες και κολυμπήθρες.
Για τη μεταφορά του χαλκού χρησιμοποιούν μικρά φορτηγά, τα οποία φροντίζουν να τα κρύβουν σε ασφαλές σημείο εμποδίζοντας τον εντοπισμό τους.
Τα μέλη των συμμοριών, όπως είπε αστυνομικός, εντοπίζουν και «χτυπούν» σε τρωτά σημεία του δικτύου ηλεκτροδότησης, όπου δεν υπάρχει φύλαξη και είναι εύκολη η πρόσβαση στο σημείο των υλικών.
Η επιχείρηση κλοπής χαλκού κρύβει συχνά επικίνδυνες έως και θανάσιμες παγίδες για τις συμμορίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 21χρονου, ο οποίος κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα στην προσπάθειά του να κλέψει καλώδια από υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Μέση Ημαθίας. Συγκεκριμένα, όταν αναρριχήθηκε σε κολόνα της ΔΕΗ προκειμένου να κόψει την παροχή ρεύματος στον σταθμό, μια λάθος κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Εκτός από το μεγάλο οικονομικό κόστος, οι κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενέχουν κινδύνους για τη ασφάλεια των πολιτών. Υπεύθυνοι του ΟΣΕ έχουν αρκετές φορές επισημάνει τον κίνδυνο, καθώς τα κομμένα καλώδια του δικτύου σε συνδυασμό με την ταχύτητα των συρμών μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. Από τη δολιοφθορά που προκάλεσαν οι δράστες στο κυνήγι του χαλκού τον περασμένο Δεκέμβριο σε υποσταθμό της ΔΕΗ βυθίστηκαν για ώρες στο σκοτάδι γειτονιές της Θεσσαλονίκης.
"ΤΑ ΝΕΑ"