Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Πλιάτσικο χωρίς προηγούμενο στα ασφαλιστικά ταμεία
Ρίχνουν στην πυρά 13 δισ. ευρώ από την περιουσία των ασφαλισμένων. Λοβιτούρες με τα δάνεια πρώην ΔΕΚΟ (ΟΣΕ κ.ά.), πακτωλός κεφαλαίων στους τραπεζίτες
Ανοιχτό πλιάτσικο στην περιουσία εργαζόμενων, συνταξιούχων της αυριανής βάρδιας των εργατών, η λεηλασία όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, συντελείται μέσα από το «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος, όπως προβλέπεται στη συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων.
Συγκεκριμένα :

 
  • Τα «επιλέξιμα» κρατικά ομόλογα, αυτά δηλαδή που πρόκειται να απομειωθούν σε ποσοστό 53,5%, υπολογίζονται σε περίπου 206 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο χρέους πάνω 360 δισ. ευρώ
  • Από τα «επιλέξιμα ομόλογα» (206 δισ.) περίπου 24 δισ. ευρώ, ποσοστό πάνω από 11%, αφορούν σε ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι -18,7 δισ. ευρώ- βρίσκονται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας, του τοπικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα οποία επίσης παραδίδονται στην πυρά.
  • Οι άμεσες απώλειες (κούρεμα 53,5%) για τα ασφαλιστικά ταμεία, σε όρους σημερινής αξίας φτάνουν στα 12,8 δισ. ευρώ, χώρια τις μελλοντικές απώλειες από προσόδους που θα υπήρχαν τα επόμενα χρόνια σε μορφή τόκου, που επίσης κουρεύονται και από την καταστροφή (53,5%) πάνω στο αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο και από τη μείωση του επιτοκίου, που εφαρμόζουν με τη νέα δανειακή σύμβαση! Η αξία της περιουσίας των ασφαλισμένων που καταστρέφουν αντιστοιχεί στο ύψος του ελλείμματος που εμφανίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό
  • Οι λήξεις κρατικών ομολόγων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, κλιμακώνονται από φέτος (2012) μέχρι και το 2037. Φέτος λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδια επίπεδο (1,4 δισ.) είναι και οι λήξεις της επόμενης χρονιάς, συνολικά 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο για την τρέχουσα 2ετία (2012-2013) και μόνο από τα ποσά που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ!
Η συνοδευτική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «απώλειες», τις οποίες όμως δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσδιορίσουν. Είναι ολοφάνερο ότι θα προχωρήσουν και με νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με παραπέρα περικοπές και για τις δαπάνες υγείας των ασφαλισμένων.
Στον «αφρό» οι τράπεζες
Στο «κούρεμα» μπαίνουν επίσης κρατικά δάνεια και εγγυήσεις, που κατά καιρούς έχουν δοθεί στις πρώην ΔΕΚΟ και που τώρα, είτε τις διαλύουν, είτε τις προορίζουν για πεσκέσι στους «επενδυτές». Προκειμένου να πιάσουν το στόχο, να βάλουν στο κούρεμα ποσά για ονομαστική αξία 206 δισ. ευρώ, εμφανίζουν και «διαγράφουν» οφειλές που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα, δοσοληψίες που είχαν να κάνουν με δάνεια του κράτους σε πρώην ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ, συγκοινωνιακούς φορείς κ.ά. που υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χώρια δηλαδή από την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.
Με το αρχικό μνημόνιο, τα δάνεια στις πρώην ΔΕΚΟ ήδη έχουν περάσει στη μάζα του κρατικού χρέους. Είναι δηλαδή ολοφάνερο το γεγονός ότι η «απόμειωσή» τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ζήτημα απλής λογιστικής καταγραφής και απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στα βάσανα του λαού.
Με βάση τώρα τη νέα δανειακή σύμβαση και για την προστασία - κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ετοιμάζουν πακτωλό ύψους μέχρι και 50 δισ. ευρώ, ανάλογα και με την εξέλιξη των «αναγκών» του τραπεζικού κεφαλαίου. Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για το κούρεμα παρέχει τη δυνατότητα επιβολής της λεγόμενης «ρήτρας συλλογικής δράσης», για τη διαδικασία που κάνει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και για τους ομολογιούχους που δε θα προσέλθουν «οικειοθελώς» σε αυτή.
Για την ενεργοποίηση της ρήτρας, η εθελοντική συμμετοχή πρέπει να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 66,6%, τα 2/3 της ονομαστικής αξίας των «επιλέξιμων» ομολόγων. Στο κούρεμα μπαίνουν επίσης και οι μικροαποταμιευτές - φυσικά πρόσωπα ακόμη και για ομόλογα κάτω από 100.000 ευρώ, που αποτελεί το επίσημο όριο εγγύησης για τραπεζικές καταθέσεις.
"Ριζοσπάστης"