Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πληροφορίες για τον ΟΣΕ μέσα από το κινητό μας. Μια καινοτόμος τεχνολογική επινόηση από νεαρό σπουδαστή του ΤΕΙ Λάρισας.

Πρωτοποριακή τεχνολογική εφαρμογή στον τομέα των  πληροφοριών
Μια εφεύρεση, που σύντομα πιστεύεται ότι  θα είναι χρήσιμο εργαλείο  στα χέρια χιλιάδων των ανθρώπων  που επιζητούν πληροφορίες άμεσες σχετικά με τα τρένα, μας υπόσχεται η τεχνολογική εφαρμογή που επινόησε ο σπουδαστής του  ΤΕΙ Λάρισας του    Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Βασίλης Κωστακιώτης.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια φοιτητικών δραστηριοτήτων ενός διαγωνισμού με θέμα «Windows Phone εφαρμογές» του Τμήματος και της Microsoft   ο κ. Κωστακιώτης δημιούργησε την εφαρμογή Ο.Σ.Ε.  Η εφαρμογή Ο.Σ.Ε όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε με σκοπό την επίλυση βασικών πληροφοριακών προβλημάτων που υπάρχουν ,   όπως εύρεση δρομολογίων και διερχομένων τρένων από τους σταθμούς  και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία υπάρχει  σχετικά με την λειτουργία του Ο.Σ.Ε .  Ο κ. Κωστακιώτης έδραξε της  ευκαιρία που του  δόθηκε από το Τμήμα της σχολής του και την Microsoft Hellas μέσου του κ.   Όμηρου Ιατρέλλη ο οποίος είναι υπεύθυνος οργανωτής του διαγωνισμού και καθηγητής του Τμήματός , καθώς και τον Δημήτρη - Ηλία Γκανάτσιο  Academic Programs Manager(Microsoft Ελλάς) και δημιούργησε την καινοτόμο εφαρμογή. Συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια του ο κ. Κωστακιώτης είχε τους  κ.κ.  Κώστα Λούγγο, κ. Μαρία Κουρή και Βαγγέλη  Νταφόπουλο οι οποίοι είναι φοιτητές του Τμήματος και συντέλεσαν σημαντικά στην δημιουργία της εφαρμογής και τους οποίους ευχαριστεί θερμά. Σημαντικά στοιχεία και βοήθεια για την υλοποίηση της εφαρμογής πρόσφερε   ο  κ. Βασίλης Αλεξίου
                      Λίγα λόγια για την εφαρμογή ΟΣΕ.
O  Ο.Σ.Ε είναι μια  εφαρμογή η οποία δουλεύει για πλατφόρμες κινητών (smartphones) με λογισμικό «Windows Phone» (συγκεκριμένα με την έκδοση 7.5 «Mango» και άνω).
·       Στην εφαρμογή μπορεί ο χρήστης μέσω του κινητού να βρει άμεσα .
 Εύρεση δρομολογίων από όλους τους δυνατούς σταθμούς
Εύρεση διερχόμενων τρένων από τους σταθμούς.
Επίσημες ανακοινώσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πληροφορίες για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
Live χάρτη με στίγμα του κάθε σταθμού.
 Εικονικό χάρτη όλων των δρομολογίων.
Τηλέφωνα , νομούς και διευθύνσεις σταθμών.
·       Ο χρήστης επίσης έχει την δυνατότητα να καλέσει τον αριθμό τηλεφώνου του σταθμού που έχει αναζητήσει , σε περίπτωση που αυτός δεν υπάρχει η εφαρμογή του προτείνει να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες του O.Σ.Ε παίρνοντας τηλέφωνο στα κεντρικά στο 14511.
·       Μπορεί επίσης εάν υπάρχει ο αριθμός διαθέσιμος να τον αποθηκεύσει στο κινητό του για μελλοντική χρήση.
·       Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να σταλθούν τα στοιχεία ενός σταθμού σε ένα απλό μήνυμα ή email σε κάποιο άλλον που ίσως που τα χρειάζεται.
Οι διαδικασίες αυτές δεν διαρκούν παραπάνω από το πάτημα ενός κουμπιού.
Η εφαρμογή για την εύρεση δρομολογίων ,διερχόμενων τρένων και ανακοινώσεων  απαιτεί την χρήση ίντερνετ καθώς ενημερώνεται άμεσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα στοιχεία όπως τηλέφωνα και διευθύνσεις έχουν συγκεντρωθεί με σαφήνεια και πληρότητα με την βοήθεια του κ. Βασίλη Αλεξίου και της σελίδας PARE TRENO στο facebook, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του εικονικού χάρτη .
Η εφαρμογή περιέχει σύνολο 261 σταθμούς με τις διευθύνσεις τους , 107 ενεργοί αριθμοί τηλεφώνων , 230 στίγματα σταθμών πάνω σε live χάρτη .Η συλλογή στοιχείων αποτέλεσε προσωπική εργασία του Κωστακιώτη και έγινε επιβεβαίωση αυτών από τον κ. Βασίλη Αλεξίου. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ,ή ανανέωσης των στοιχείων σε περίπτωση λάθους η μη υπαρκτής καταχώρησης καθώς η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας του χρήστη για την επισήμανση αυτού.

                                                                   Μελλοντικά σχέδια

Μετά από επισήμανση χρηστών της εφαρμογής, μελλοντικά θα δημιουργηθεί εύρεση δρομολογίων για προαστιακούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης . Όπως επίσης βασικό πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα του ίντερνετ στο κινητό , για τον λόγο αυτό στα μελλοντικά σχέδια είναι η εφαρμογή να χρησιμοποιεί δικιά της βάση ενημέρωσης δρομολογίων και διερχομένων τρένων .
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο χρήστης δίχως να έχει κάτι παραπάνω από το τηλέφωνο του δίχως οποιαδήποτε χρέωση να μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί !
Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή επιλέχθηκε από μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος και από στελέχη της Microsoft ως μια από τις πρώτες νικητήριες εφαρμογές στον Διαγωνισμό.
Η εφαρμογή O.Σ.Ε διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ προς του χρήστες της και  κάθε ενδιαφερόμενο στο marketplace της Microsoft και ήδη έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια για την προσπάθεια.

                                                 Ευχές για καλή επιτυχία

 Τα εκδοτήρια ΟΣΕ Λάρισας  και οι σελίδες Pare Treno σε Facebook k Twitter συγχαίρουν τον Βασίλη Κωστακιώτη για την επινόηση αυτής της εφαρμογής  και του εύχονται κάθε επιτυχία στη συνέχεια.