Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας σε τομείς των μεταφορών, όπως οι αστικές συγκοινωνίες, ο ΟΣΕ και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, άφησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Υποδομών, Μάκη Βορίδη.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο η εφαρμογή της εφεδρείας να μετατεθεί κατά 1-2 μήνες στους συγκεκριμένους κλάδους, προκειμένου να εκπαιδευτούν κατάλληλα οι υπάλληλοι που θα καλύψουν όσα κενά δημιουργηθούν. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι «το λειτουργικό πλαίσιο δεν θα διαρραγεί. Οπου υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά πάντα στο πλαίσιο του νόμου».
Οπως επισήμανε ο κ. Βορίδης αμέσως μετά τη συνάντηση, η παρέμβαση που θα υπάρξει «θα είναι σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να μην αναιρεί την ταυτότητα και την ενότητα της συνολικής ρύθμισης για την εφεδρεία, αλλά να μετριάζει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της». Για το ζήτημα θα έχουν νέες συναντήσεις εντός της εβδομάδας εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων.
Ο υπουργός Υποδομών νωρίτερα είχε δηλώσει πως θεωρεί λανθασμένες τις διαδικασίες που αποφασίστηκαν προκειμένου να ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.
Ύστερα μάλιστα από τη συνάντησή του με τον τομεάρχη Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι «από την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν συγκοινωνιακό έργο και έσοδα».
Νωρίτερα ο κ. Βορίδης είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις και τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι τον προειδοποίησαν για τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του μέτρου. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ζήτησαν να εξαιρεθούν από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη αποχωρήσει 1.500 άτομα μέσω μετατάξεων και άλλα 600 έχουν συνταξιοδοτηθεί.
"Η"