Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Απειλή οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των ΔΕΚΟ

Οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου «ναρκοθετούν» τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος του 2011

«Κλείστε ή πουλήστε τις προβληματικές ΔΕΚΟ και καταργείστε άμεσα δημόσιους οργανισμούς» είναι μια πάγια εντολή της τρόικα η οποία επανέρχεται ακόμη πιο επιτακτική, αφού οι τεράστιες συσσωρευμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου απειλούν να τινάξουν στο αέρα τους στόχους για χρέος και έλλειμμα. Στόχος των ελεγκτών είναι οι ολοένα αυξανόμενες καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, που αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ για το 2012 και τα χρέη των φορέων της γενικής Κυβέρνησης προς ιδιώτες, τα οποία φτάνουν τα 9,1 δισ. ευρώ.
Πιστοληπτική ικανότητα

Βεβαίως η συνεχής επιδείνωση του φαινομένου της κατάπτωσης εγγυήσεων έχει την αιτία του στη μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του «εγγυητή» δηλαδή του ελληνικού δημοσίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ελλειμματικές -κυρίως- ΔΕΚΟ να μην μπορούν να ανανεώσουν, όπως παλιότερα τα δάνειά τους και με δεδομένη και την πτώση των εσόδων τους να μην μπορούν να πληρώσουν και τα παλαιότερα. Σε απόλυτους αριθμούς και με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι πρόσθετες αυτές υποχρεώσεις για το Δημόσιο έφτασαν μόνο για το 2010 τα 943 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να αυξηθούν. Το 2011 το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1,257 δισ. ευρώ. Το 2012 οι καταπτώσεις εγγυήσεων για λογαριασμό φορέων εντός γενικής κυβέρνησης θα σημειώσουν νέα αύξηση κατά 17,8%. Έτσι θα εκτοξευθούν στα 1,481 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει απόκλιση περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αυτό που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με το οποίο οι καταπτώσεις εγγυήσεων για τον επόμενο χρόνο δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός, μέχρι και το τέλος του χρόνου, καλείται επίσης να πληρώσει άμεσα 200 εκατ. ευρώ πρόσθετες καταπτώσεις εγγυήσεων που δεν υπήρχαν στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου για φέτος. Το συνολικό αυτό ποσό αναλύεται σε 196 εκατ. ευρώ προς την Aozora Bank για δάνειο 8,7 δισ. σε ιαπωνικά γιεν [JPY=X] που πήρε ο ΟΣΕ Περίπου 2 εκατ. ευρώ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για παλιό δάνειο που δόθηκε με την εγγύηση του Δημοσίου στον ΟΣΕ (16 δισ. δρχ. ή 46,955 εκατ. ευρώ) και άλλα 3 εκατ. ευρώ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για δάνειο 60 εκατ. ευρώ προς τον ΟΔΙΕ  Η βασική παρατήρηση των ελεγκτών είναι ότι, παρά τα συμφωνηθέντα για σταδιακή κάλυψη των δανείων από τους δημόσιους οργανισμούς που δανειοδοτήθηκαν, η κατάπτωση εγγυήσεων είναι «επικίνδυνα αυξητική» και θα πρέπει να αναστραφεί.
Ο κίνδυνος που επισημαίνεται βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το συνολικό ύψους των εγγυήσεων που έχει παραχωρήσει το ελληνικό δημόσιο από το 2000 και μετά σε περίπου 1.500 δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς. Συγκεκριμένα από τα 8,4 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις που είχε χορηγήσει το Δημόσιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έφτασαν το 2011 το αστρονομικό ποσό των 26,93 δισ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθούν στα 28 δισ. ευρώ το 2012.

Αυστηρή κριτική

Οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ άσκησαν αυστηρή κριτική για το γεγονός ότι, παρά το συμφωνηθέντα στόχο του μεσοπρόθεσμου για μηδενισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνουν το συνολικό δημόσιο χρέος.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ -\
 tdas@naftemporiki.g