Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μετά το σοκ της καταστροφής η Ιαπωνία ανακάμπτει. Τα τραίνα και ο υπόγειος σιδηρόδρομος στο Τόκυο και τα περίχωρα λειτουργούν σχεδόν κανονικά.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 σε συνδυασμό με τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Fukushima, η Ιαπωνία δείχνει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης λειτουργεί ξανά, με κάποιες δυσκολίες, βέβαια, στις περιοχές, που επλήγησαν.
Το δίκτυο συγκοινωνιών λειτουργεί κανονικά και όπως μας πληροφορεί η Ταξιδιωτική Ένωση Ειρηνικού Ωκεανού και Ασίας (PATA), η χώρα είναι πλέον ασφαλής για όποιον θέλει να την επισκεφθεί. Ήδη, το στρατηγικό κέντρο πληροφοριών της PATA έχει καταγράψει ότι τα ταξίδια από και προς την Ιαπωνία έχουν δείξει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης. Αυτά έρχονται μετά από μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της χώρας. Ο Ιαπωνικός οργανισμός τουρισμού εκτιμά ότι ο εξερχόμενος τουρισμός από την χώρα έχει μειωθεί περί το 3,6% τους τελευταίους πέντε μήνες. Ακόμη κι έτσι, ένας αριθμός προορισμών στην Ασία ή τον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν ενισχυθεί με αφίξεις Ιαπώνων τουριστών, σύμφωνα με την PATA. Παρά την μείωση του εξερχόμενου τουρισμού, η Ιαπωνία έχει μετρήσει περί τα 6,4 εκατ. αφίξεις το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, με την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων του Tohoku στις 29 Απρίλιου, οι μεταφορές επανήλθαν στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχή του Tohoku, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας και επλήγη περισσότερο από τον σεισμό και το τσουνάμι. Τα τραίνα και ο υπόγειος σιδηρόδρομος στο Τόκυο και τα περίχωρα λειτουργούν σχεδόν κανονικά. Αλλά σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και κάποια τρένα εκτελούν λιγότερα δρομολόγια.