Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μαχαίρι σε δαπάνες και λουκέτα σε φορείς εισηγείται ο Στ. Μάνος

Δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και μαζικά λουκέτα σε όσες υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητες εισηγείται ο Στέφανος Μάνος για την έξοδο της Ελλάδας από τη στενωπό. Εκτιμά ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος το 2011, εκπλήσσοντας ευχάριστα τις αγορές και αναστρέφοντας το δυσμενές για την ελληνική οικονομία κλίμα.
"Τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται σθεναρή και αποφασισμένη κυβέρνηση, διαθέτει - δυστυχώς - κυβέρνηση σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης", σημειώνει στο άρθρο του ο πρόεδρος της "Δράσης". Εκτιμά ότι τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου είναι απολύτως ανεπαρκή -ακόμη και αν εφαρμοστούν-, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του χρέους.
Υπογραμμίζει ότι πρέπει να τεθεί ξεκάθαρος στόχος ότι "δεν θα αφήσουμε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Θα διαψεύσουμε όλες τις προβλέψεις. Θα τους τις τρίψουμε στη μούρη".
Επισημαίνει ότι χρειάζεται ένα γεγονός που κανείς δεν αναμένει: Ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, 3-5 δισ. ευρώ το 2011. "Εκτιμώ ότι το γεγονός θα προκαλέσει 'πανικό' στις αγορές. Τα spreads από 1470 μονάδες θα πέσουν κάτω από τις 500 ή και λιγότερο", διευκρινίζει.
Υποστηρίζει ότι αυτό θα επιτευχθεί καταργώντας κρατικές υπηρεσίες και δαπάνες, "χωρίς τις οποίες η ζωή μας θα επηρεαστεί ελάχιστα".
"Μπορείτε για τρία χρόνια να ζήσετε χωρίς δημοτικούς ραδιοσταθμούς και τηλεοράσεις; Χωρίς το κανάλι της Βουλής; Με επιχορήγηση 0,70 € ανά ψήφο στα κόμματα αντί των 10,00 €; Χωρίς ΟΣΕ; Χωρίς το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας; Με περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών «περιορισμένα» στα περιθώρια κέρδους των Γερμανών φαρμακοποιών;" διερωτάται.
Παράλληλα, προτείνει την άμεση κατάργηση του ΦΜΑΠ, γράφοντας ότι ο φόρος στα ακίνητα έχει μειώσει την αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 150 δις ευρώ.
"Ποιος θα τα κάνει αυτά; Επειδή ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, το ευκολότερο θα ήταν να τα κάνει ο κ. Παπανδρέου. Να εξηγήσει τι θα κάνει και γιατί και πως και, αν δεν μπορεί να τα εξηγήσει,να ζητήσει από άλλους να τα εξηγήσουν. Αμέσως μετά να προχωρήσει στην εφαρμογή των περικοπών που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα. Στο γεγονός που κανείς δεν περιμένει. Η Ελλάδα θα έχει σωθεί", καταλήγει στο άρθρο του ο Στ. Μάνος

«Σ.Ν» Είναι βέβαιο ότι για τον κ. Μάνο οι αριθμοί θα ευημερούν αλλά ο λαός θα είναι πένης. Το πόσο σημασία έχει η ζωή των ανθρώπων για τον κ. Μάνο πολύ λίγο τον ενδιαφέρει..ας λείψουν και λίγα εκατομμύρια ψυχές..