«Υπάρχει και άλλος δρόμος», επιμένουν στη ΝΔ, απαντώντας στο ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο. Οι αντιφάσεις των Κορυφαίων Υπουργών και η πεποίθηση που «καλλιεργήθηκε» την τελευταία εβδομάδα ότι η Τρόικα πιέζει πια ασφυκτικά προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έφερε την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της, «υποχρεώνοντας» την να παρουσιάσει κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση μείωσης των κρατικών δαπανών.Το πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια και η εφαρμογή του κανόνα, μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, καθώς και ο θεσμός της «εργασιακής εφεδρείας» για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, αποτελούν την κεντρική ιδέα της πρότασης, που παρουσίασε ενδελεχώς η ΝΔ. Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, υπογράμμισε μάλιστα πως για όποιον μένει άνεργος από το Δημόσιο, το κράτος κερδίζει από το σκέλος των δαπανών, το μισθό του υπαλλήλου που δεν τον πληρώνει πια, αλλά χάνει το μεγαλύτερο μέρος από την πλευρά των δαπανών επίσης (επίδομα ανεργίας), καθώς και από την πλευρά των εσόδων
Η «εργασιακή εφεδρεία» σε αριθμούς
Η ΝΔ λέει «όχι» στις απολύσεις αφού με αυτόν τον τρόπο εκτιμά ότι τα μειονεκτήματα θα είναι πολλαπλάσια του όποιου στενά οικονομικού οφέλους. Σύμφωνα με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου του Αντώνη Σαμαρά, αν απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος που εισπράττει μηνιαίως 1.200 ευρώ το μήνα:
- Το κράτος γλιτώνει τα 1.200 ευρώ το μήνα που του έδινε.
- Αλλά τον πληρώνει 500 ευρώ επίδομα ανεργίας.
- Ταυτόχρονα δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος (220 ευρώ περίπου) από τον άνεργο πλέον.
- Επιπλέον ο άνεργος μειώνει την κατανάλωσή του κι έτσι το κράτος εισπράττει μικρότερο ΦΠΑ κατά 80 ευρώ τουλάχιστον.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συγγρού, το όφελος για το κρατικό πορτοφόλι δεν ξεπερνά τα 400 Ευρώ (1.200-500-220-80=400).
Στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο εκτιμούν πως η υποχρεωτική απομάκρυνση χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο, θα πλήξει την αγορά και θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες, από μειωμένα έσοδα και κέρδη, που θα φέρουν πρόσθετες απολύσεις, πρόσθετη μείωση εσόδων για το κράτος και πρόσθετη αύξηση δαπανών. Αυτές οι δευτερογενείς «πολλαπλασιαστικές συνέπειες» εξατομικεύονται, σύμφωνα με το «γαλάζιο» κομπιουτεράκι, σε άλλα 275 ευρώ τουλάχιστον κατά απολυόμενο στο Δημόσιο τομέα. Με άλλα λόγια το καθαρό οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, σε περίπτωση μαζικών απολύσεων, δεν ξεπερνά τα 125 Ευρώ (400-275=125).Σύμφωνα με την πρόταση εργασιακής εφεδρείας της Νέας Δημοκρατίας, αν ο ίδιος εργαζόμενος τεθεί σε «εφεδρεία», τότε πληρώνεται περίπου το 70% των αποδοχών του. Άρα το όφελος στα 1.200 ευρώ, υπολογίζεται 360 Ευρώ (1200-30%=360 ευρώ), γεγονός που δεν αποτελεί καίριο πλήγμα και δεν επιδεινώνει αισθητά την ύφεση.
«Αν απολύσουμε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά και συνταγματικά προβλήματα, το Δημόσιο εξοικονομεί συνολικά το πολύ 125 ευρώ το μήνα για καθένα που απολύει. Ενώ αν εφαρμόσει το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», το δημόσιο ταμείο επωφελείται κατά 360 ευρώ. Γι’ αυτό λέμε όχι στις απολύσεις», εξηγούν στη ΝΔ
Το ιστορικό Στυλιανίδη
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία εισηγείται τον θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας». Το ίδιο σχέδιο είχε παρουσιάσει ο Γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., Ευριπίδης Στυλιανίδης, ως Υπουργός Μεταφορών, με σκοπό την εξυγίανση του ΟΣΕ. Όπως και στην παρούσα πρόταση, ο έφεδρος εργαζόμενος θα εισέπραττε το 70% του μισθού του και είχε εκτιμηθεί πως το πρόγραμμα, που αφορούσε περίπου 3.000 άτομα, σε βάθος χρόνου 10ετίας θα απέδιδε στην εταιρία περί τα 315 εκατ. ευρώ. Το επιτελείο Σαμαρά, διευκρινίζει πάντως πως θα υπάρχει άλλη πρόβλεψη για την ένταξη στο πρόγραμμα, ανά ηλικιακή ομάδα, και τονίζει πως παράλληλα θα ενθαρρύνονται οι έφεδροι να βρουν δουλειά εκτός Δημοσίου.
Newscode.gr