Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Με τρένο για σκι στο Καϊμακτσαλάν



Την Κυριακή το πρώτο δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας “τρενοσκί” για την Άρνισσα.

Του Κώστα Σιαμέλη

Φορτωμένο με τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη του τουρισμού της Πέλλας αναχωρεί το πρωί της Κυριακής από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο με προορισμό την  Άρνισσα. Πρόκειται για το “Τρενοσκί”, το οποίο θα μεταφέρει λάτρεις του σκι και όχι μόνο στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, τη λίμνη Βεγορίτιδα και τον γραφικό Παλαιό Άγιο Αθανάσιο.Το πακέτο της προσφοράς για τους επιβάτες θα περιλαμβάνει προσιτό εισιτήριο, την τιμή του οποίου όμως, μέχρι χθες το απόγευμα, ο ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει, έκπτωση 50% στην κάρτα χρήσης των αναβατήρων του χιονοδρομικού κέντρου και σημαντικές εκπτώσεις στις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας του Αγίου Αθανασίου. O συρμός θα διαθέτει τρία καφέ-εστιατόρια και ειδικό χώρο μεταφοράς του εξοπλισμού των σκιέρ.“Έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς η επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Επιχειρούμε να δώσουμε οικονομική ανάσα στην περιοχή και ταυτόχρονα να κάνουμε γνωστές σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες τις φυσικές ομορφιές και τη μοναδικότητα της περιοχής”, δήλωσε στη “Μ” ο αντιπεριφερειάρχης νομού Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης και πρόσθεσε: “Το δρομολόγιο περικλείεται από ένα συνολικό πακέτο προσφορών, που καθιστά την επιλογή του οικονομικά ιδιαίτερα ελκυστική”.

Τρένο ανάχωμα στην κρίση

“Αν το δρομολόγιο θεωρηθεί εμπορικά επιτυχημένο και δεν διακοπεί, τότε τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή θα είναι πολλά”, είπε ο Χρήστος Βερυκούκης, αντιδήμαρχος του δήμου  Έδεσσας με αρμοδιότητα στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ο ίδιος σημείωσε ότι το “Τρενοσκί” θα δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτούν την περιοχή όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, ενώ θα εξυπηρετεί και τους μόνιμους κατοίκους. “Φέτος στον χώρο της εστίασης η πτώση άγγιξε το 10%-15%. Στους ξενώνες και τα ξενοδοχεία, όμως, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%”, υπογράμμισε.Η δρομολόγηση του τρένου είχε ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι από την υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Τζάκρη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Χ. Τσιόκα και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθ. Ζηλιασκόπουλο.“Η δρομολόγηση του Τρενοσκί θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, ενισχύοντας τη δυναμική και την ανάπτυξη του νομού Πέλλας”, δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη.

Το “Τρενοσκί” θα μεταφέρει επιβάτες στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Άρνισσα.

Από εκεί οι επιβάτες θα μεταφέρονται με λεωφορεία στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρα-Καϊμακτσαλάν κάθε Σάββατο και Κυριακή δύο φορές την ημέρα.Το πρώτο τρένο θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη στις 7.18 και θα φτάνει στην Άρνισσα στις 9.00, ενώ το δεύτερο τρένο θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη στις 12.05, θα φτάνει στην Άρνισσα στις 13.49 και θα αναχωρεί από Άρνισσα για Θεσσαλονίκη στις 17.48.
«Μακεδονια»