Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Το «μάτιασαν» το τρένο και έγινε τρένο της οργής


Είναι ένα δρομολόγιο που γίνεται τακτικά από το γαλλικό κρατικό σιδηροδρομικό δίκτυο SNCF. Με αφετηρία το Στρασβούργο στα βορειοανατολικά, το τρένο ταξιδεύει στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, στo χωριό Πορτμπού. Αυτή τη φορά, όμως, όλα ήταν διαφορετικά-θα' λεγε κανείς πως, ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε, γι'αυτό και το συγκεκριμένο ταξίδι έγινε θέμα σε εφημερίδες και δελτία ειδήσεων. Ο οδηγός που καθυστέρησε, το πρόβλημα στη μηχανή, ο αποκλεισμός της γραμμής και κάποιοι επιβάτες που μέθυσαν, συνέθεσαν όλα μαζί το ατυχές σκηνικό του συγκεκριμένου δρομολογίου που άργησε να φτάσει στον τελικό προορισμό του, ούτε λίγο ούτε πολύ 13 ώρες.
«Ήταν κόλαση» έγραψε ένας από τους 600 επιβάτες στο Τweeter.
Το τρένο που έφυγε από το Στρασβούργο, στα σύνορα με τη Γερμανία, στις 21.30 τοπική ώρα (22.30 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, θα έφτανε στο Πορτμπού, με βάση το πρόγραμμα, στις 08.30 το πρωί (09.30 ώρα Ελλάδας). Στη Λυόν, τμήμα της αμαξοστοιχίας θα κατευθυνόταν προς τη Νίκαια. Όμως, όταν το τρένο βρέθηκε στα 120 χιλιόμετρα από το Στρασβούργο, αποφασίστηκε να αντικατασταθεί ο οδηγός του γιατί εμφάνιζε σημάδια κούρασης-οδηγούσε τρεις μέρες χωρίς διάλειμμα. Ο αντικαταστάτης του όμως καθυστέρησε κι έφτασε όταν πια είχε ξημερώσει.
Οι επιβάτες ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα, όχι μόνο από την καθυστέρηση. Δεν είχαν καταφέρει να κλείσουν μάτι όλη νύχτα κι αυτό γιατί κάποιοι συνεπιβάτες τους μέθυσαν κι έκαναν φασαρία, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία. Οι... ταραξίες κατέληξαν στο τμήμα.
Ακόμη κι όταν ήρθε ο οδηγός, όμως, το τρένο δεν μπόρεσε να συνεχίσει κανονικά το δρομολόγιό του γιατί στην ίδια γραμμή είχε κολλήσει ένα άλλο τρένο. Όταν αποκαταστάθηκε η βλάβη και το τρένο ξεκίνησε, οι επιβάτες αναστέναξαν με ανακούφιση. Δεν κράτησε για πολύ όμως. Σε λίγο, το δικό τους τρένο έμεινε από βλάβη στη μηχανή του. Έτσι, άρχισε άλλη μια φάση αναμονής για την αντικατάστασή της.
Το τρένο έφτασε στον τελικό του προορισμό λίγο πριν από τις 10 το βράδυ.
«Ανακουφιστήκαμε που φτάσαμε», δήλωσε ένας εξ αυτών. «Είμαστε ναυάγια», είπε παραστατικά.
Αφού εξέφρασε τη λύπη της η γαλλική εταιρία για το «σοβαρό αλλά μεμονωμένο» περιστατικό, έδωσε πίσω τα χρήματα του εισιτηρίου στους επιβάτες καθώς κι ένα εισιτήριο επιστροφής δωρεάν.