Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μέσα σε 1 μήνα θα ολοκληρώνεται η μετάταξη. Άμεσα θα γίνουν οι μετατάξεις στον ΟΣΕ που θα αποτελέσουν και μπούσουλα για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Μετατάξεις εξπρές και υποχρεωτικές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα για 19.000 υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης, τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, καθώς και όλους εκείνους των οποίων οι φορείς ή οι Οργανισμοί όπου εργάζονται θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.
Κι όποιος αρνηθεί, στο σπίτι του Τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο στην οποία θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, επί του παρόντος πάντως δύο πράγματα είναι σίγουρα:
* Πρώτον ότι οι υπάλληλοι δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα να αρνηθούν την νέα τους θέση, και

Με δικαστικό κλητήρα

* Δεύτερον ότι τα χρονικά περιθώρια που τους δίνονται θα είναι ασφυκτικά, καθώς δεν θα ξεπερνούν τις 15 ημέρες από τη στιγμή που θα τους γίνει γνωστή η νέα τοποθέτησή τους, με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι.
Η όλη διαδικασία από τη στιγμή της αίτησης των υπό μετάταξη υπαλλήλων μέχρι και την τελική τοποθέτησή τους δεν πρόκειται να ξεπεράσει συνολικά τον ένα μήνα, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
Στις μετατάξεις του «Καλλικράτη» οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν κατά βάση εντός πόλης αφού οι περισσότεροι προέρχονται από τις νομαρχίες, που καταργήθηκαν, και θα καταλήξουν σε περιφέρειες ή δήμους.
Το μεγαλύτερο ζήτημα θα υπάρξει στις μετατάξεις υπαλλήλων από τους φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Εδώ το τοπίο είναι θολό και ως προς τον αριθμό και ως προς τις θέσεις, εφ' όσον η σχετική συζήτηση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή, χρειάζεται όμως τις επόμενες ημέρες να πάει στην ολομέλεια.
Σε πρώτο επίπεδο αυτοί οι υπάλληλοι θα μεταταγούν στο κεντρικό φορέα, που θα συγχωνεύσει τους υπόλοιπους και όσοι από αυτούς είναι υπεράριθμοι θα μετακινηθούν σε συναφείς θέσεις στο Δημόσιο, κατά προτεραιότητα στο νομό που εργάζονται, εάν όμως δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις θα πάνε και σε γειτονικούς νομούς.

Τριπλή επιλογή

Άμεσα θα γίνουν οι μετατάξεις στον ΟΣΕ που θα αποτελέσουν και μπούσουλα για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Οι υπάλληλλοι του ΟΣΕ θα υποβάλουν αιτήσεις σε ποιες θέσεις θέλουν να πάνε και θα τους δοθούν τρεις δυνατότητες επιλογών κατά σειρά παλαιότητας και προϋπηρεσίας. Θα ληφθεί πρόνοια η μετάταξη να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατοικία των υπαλλήλων.
Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει από όλους τους φορείς στο Δημόσιο να αναφέρουν τις κενές οργανικές θέσεις τους ώστε οι μετατάξεις να γίνουν κατ' αρχήν με βάσει την κάλυψη αυτών των κενών.
 * Πρώτα εθελουσίως - μετά αναγκαστικώς

Οι μετατάξεις υπαλλήλων που εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωτικές και θα πραγματοποιηθούν, δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο σεμιναρίου επιμόρφωσης, για τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης όσον αφορά τον «Καλλικράτη», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το περασμένο Σάββατο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γιώργο Ντόλιο.
Συγκεκριμένα τονίστηκε πως όσοι υπάλληλοι έχουν καταθέσει αίτηση για εθελούσια μετάταξη αυτή θα πραγματοποιηθεί, οι υπόλοιπες όμως που θα χρειαστούν στην επάνδρωση υπηρεσιών θα γίνουν υποχρεωτικές. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να λυθεί ένα πλήθος προβλημάτων, που έχουν τεθεί, με προεδρικά διατάγματα.
   Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ  στην  «Ελευθεροτυπία»