Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ &ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»: «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΜΕ ΤΟYΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΠΑΪΚΟ & Μ. ΚΩΤΤΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον ΟΣΕ ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Δημήτρης Ρέππας, είναι μαζί μας.
Κύριε Υπουργέ γεια σας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ για λίγες ημέρες μείνατε εκτός κέντρου επικαιρότητας, όταν τακτοποιήθηκε το θέμα με τους μεταφορείς και να ξανά- μανά στην πρώτη γραμμή. Είσαστε λίγο καμικάζι τον τελευταίο καιρό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχω πει ότι όλοι οι Υπουργοί, μα όλοι ανεξαιρέτως, αυτήν την περίοδο περισσότερο είμαστε κασκαντέρ, παρά πολιτικά πρόσωπα με τη γνωστή έννοια, που ασκούμε μια εξουσία, δίνοντας απλώς εντολές και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανάλογα όμως και με την αιχμή της επικαιρότητας.
Να αρχίσουμε τα θέματα αυτά του ΟΣΕ που βεβαίως όπως λέγαμε και πριν, άργησε αυτή η ιστορία. Άργησε και έχετε ευθύνη κι εσείς και οι Νεοδημοκράτες και όλοι. Και ευτυχώς που γίνεται τώρα ό,τι γίνεται, δεν ξέρω αν γίνονται τα σωστότερα. Να πάμε στους υπαλλήλους πρώτα-πρώτα, στις μετατάξεις στους 2.300 υπαλλήλους. Το ερώτημα που πλανάται σε όλους όσοι το ακούνε, είναι θα γίνουν αυτές οι μετατάξεις; Θα είναι ωφέλιμες επί της ουσίας οι μετατάξεις; Εννοώ για το δημόσιο. Διότι της Ολυμπιακής οι άνθρωποι, το ξέρετε πολύ καλά, εξακολουθούν να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν και είναι χρόνια αυτή η ιστορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συμπληρώσω το ερώτημα, λέγοντας το εξής: αν αυτές οι μετατάξεις θα συνοδευτούν με το ίδιο μισθολογικό καθεστώς για τους εργαζομένους, καθώς η μετάταξη από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο στενό δημόσιο τομέα, αν πάνε δηλαδή σε κάποια υπηρεσία, δεν ξέρουμε εάν συνοδεύεται και από τη μεταφορά των επιδομάτων τους και όλων των ωφελημάτων που περιέχει ο κανονισμός εργασίας του ΟΣΕ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κατ’ αρχήν, πράγματι πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή προκειμένου να δώσουμε λύση, ώστε να έχουμε και αύριο σιδηρόδρομο. Ο σιδηρόδρομος είναι ένα φιλοπεριβαλλοντικό μέσο, αλλά πέραν αυτού και για λόγους οδικής ασφάλειας θέλουμε να αναπτύξουμε το σιδηρόδρομο. Καμία σχέση λοιπόν με την Ολυμπιακή, της οποίας η κατάληξη ήταν η ευθανασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά οι υπάλληλοι…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η προετοιμασία για την Ολυμπιακή δεν ήταν ανάλογης προετοιμασίας που έχουμε κάνει σήμερα με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αξιοποιήσουμε το λεγόμενο πλεονάζον προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες και θέσεις που σήμερα παραμένουν ακάλυπτες. Ένας οδηγός του ΟΣΕ, όταν ο ΟΣΕ πλέον δεν τον χρειάζεται επειδή δεν εκτελεί δρομολόγια, μπορεί να αξιοποιηθεί κάλλιστα ως οδηγός στο ασθενοφόρο ενός κέντρου υγείας και τα παραδείγματα είναι πολλά. Έχουμε κάνει μια ανάλογη προεργασία ώστε να μην καθυστερήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτό το προσωπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συναφείς θέσεις εννοείτε;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σε συναφείς θέσεις. Προφανώς. Κατά κανόνα.
Δεύτερον, κάναμε πραγματικά στο πλαίσιο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ξεκάθαρη τη θέση μας ότι δεν ευνοούμε τις απολύσεις του προσωπικού. Είναι τόσο κακή η κατάσταση του ελληνικού Σιδηρόδρομου που ευλόγως κάποιος θέτει το θέμα. Τι τον θέλετε αυτόν το σιδηρόδρομο; Γιατί δεν τον κλείνετε για να ξεκινήσετε από την αρχή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι πολλοί λένε να τους έχουμε να τους πληρώνουμε και να μην υπάρχει ο σιδηρόδρομος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί να κλείσει και για τους λόγους που ανέφερα στην αρχή, αλλά και για ένα πρακτικό λόγο: Ένα δίκτυο που κλείνει, θα πρέπει να το περιφρουρήσεις, αλλιώς το καννιβαλίζουν διάφοροι που κλέβουν τα υλικά. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της εργασίας και να αξιοποιήσουμε αυτούς οι οποίοι πλεονάζουν μεταφέροντάς τους σε κενές θέσεις. Οι αποδοχές που θα έχουν στις νέες θέσεις τους είναι οι αποδοχές που έχουν και σήμερα όσον αφορά στο τακτικό ύψος τους, αλλά βεβαίως δεν θα έχουν τις δευτερεύουσες απολαβές και τα άλλα επιδόματα που προκύπτουν μέσω του κανονισμού ωρών εργασίας και ανάπαυσης προσωπικού, όπως λέγεται, που πραγματικά εξακοντίζουν στα ύψη τις αποδοχές, διπλασιάζοντάς τες σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι έχω δει κ. Υπουργέ, και τα επιδόματα, οι δευτερεύουσες αποδοχές, των υπαλλήλων που θα μείνουν, κι αυτά περιορίζονται. Έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά περιορίζονται επειδή καταργείται ο κανονισμός δευτερευουσών απολαβών, …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: …κανονισμός ωρών εργασίας και ανάπαυσης και θα υπάγονται πλέον στις ρυθμίσεις της γενικής εργατικής νομοθεσίας, όπως και οι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις. Αυτό εξορθολογίζει και εκλογικεύει το εργασιακό καθεστώς, ιδίως σε έναν Οργανισμό που επείγουσα ανάγκη επιβάλει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μην υπάρχουν τα παράλογα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Διατηρώντας οι εργαζόμενοι τις τακτικές αποδοχές τους και πάλι θα κινούνται πάνω από το μέσο όρο των αποδοχών που έχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ό,τι βλέπω, το Δημόσιο παίρνει όλα τα δάνεια του ΟΣΕ, τα χρέη δηλαδή του ΟΣΕ και αντ’ αυτού παίρνει όλη την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ. Είναι έτσι;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Το Δημόσιο αναλαμβάνει τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αυτός ο Οργανισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρέη δηλαδή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Για να είμαστε δίκαιοι και υπηρετώντας την αλήθεια, πρέπει να πούμε ότι οι επενδύσεις που έγιναν στη σιδηροδρομική υποδομή εδώ και αρκετά χρόνια, χρηματοδοτήθηκαν μέσω δανείων που αναγκάστηκε να συνάψει ο ΟΣΕ κι όχι μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Όχι δηλαδή με χρήματα του ελληνικού κράτους, όπως γίνεται στο οδικό δίκτυο, ή στα αεροδρόμια, ή στα λιμάνια και σε άλλες υποδομές.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του συσσωρευμένου χρέους, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι 10.700.000.000 ευρώ, τεράστιο ποσό, οφείλεται ακριβώς στο ότι ο σιδηρόδρομος, ιδιαιτέρως την περίοδο μετά το 2004, δεν είχε κρατική επιδότηση για την κατασκευή των υποδομών. Είναι λογικό λοιπόν, το βάρος να το αναλάβει το Δημόσιο, αλλά γενικότερα λόγω των υψηλών τοκοχρεολυσίων που πρέπει να καταβάλει τώρα ο ΟΣΕ, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τις υποχρεώσεις αυτές τις αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο, απλώς όμως θα πρέπει να εξυγιανθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είναι δυσβάστακτα αυτά τα χρέη για την κατάσταση που βρισκόμαστε δημοσιονομικά, εσείς παίρνετε την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, το κράτος δηλαδή, αυτό μπορείτε να το αξιοποιήσετε και σε χρόνους τέτοιους που να αποδώσει και να ισοφαρίσει τη ζημιά;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, όσον αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου ΟΣΕ, θα εγκρίνεται από τη Διυπουργική Επιτροπή που παρακολουθεί τις ΔΕΚΟ συνολικά, όχι από τις εκάστοτε διοικήσεις οι οποίες -η εμπειρία αυτό λέει- συχνά έκαναν άστοχες επιλογές, διέθεσαν χρήματα για υποδομές οι οποίες ουδέποτε αξιοποιήθηκαν. Δεύτερον, η ακίνητη περιουσία η οποία αφορά είτε στο δίκτυο που έχει καταργηθεί, δηλαδή δεν χρησιμοποιείται γιατί δίπλα σε αυτό ή παραλλήλως έχει κατασκευαστεί νέο δίκτυο, είτε άλλα ακίνητα τα οποία έχουν σχετική αξία, μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Βλέπουμε η ΓΑΙΑΟΣΕ, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΣΕ, να είναι αυτή που θα προχωρήσει σε προγράμματα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, η οποία κατά τα άλλα θα είναι και στο Δημόσιο, αλλά και ο ΟΣΕ ανήκει στο Δημόσιο. Ο ΟΣΕ ως διαχειριστής υποδομής παραμένει ένας δημόσιος Οργανισμός. Η ΤΡΕΝΟΣΕ που είναι η εταιρεία λειτουργίας και η οποία εφόσον χρησιμοποιεί την υποδομή του ΟΣΕ, θα πρέπει να πληρώνει στον ΟΣΕ το αντίστοιχο μίσθωμα για τις γραμμές αυτές, μπορεί επίσης να επιδιώξει μια στρατηγική συμμαχία με ιδιώτη επενδυτή. Είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό, το επιδιώκουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά 49%.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Και επιθυμούμε να αναλάβει τη διοίκηση, το management, όπως λέμε. Αυτό δεν ισχύει, βεβαίως, για την ακίνητη περιουσία που παραμένει στον ΟΣΕ ή στο Δημόσιο, αλλά την διαχειρίζονται για τον ΟΣΕ, όσοι έχουν ειδικότητα στο θέμα αυτό. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ δυο ερωτήσεις, μια για τη μακροοικονομία και μία για τη μικροοικονομία. Η πρώτη είναι ακριβής η εικόνα που έχω ότι αυτό το χρέος του ΟΣΕ μέχρι τώρα δεν εγγραφόταν στο δημόσιο χρέος και θα προστεθεί για πρώτη φορά φέτος; Και η δεύτερη. Το σχέδιό σας προβλέπει κατάργηση μειωμένων εισιτηρίων, ατελειών και απαλλαγών, σημαίνει αυτό ότι θα καταργηθούν ατέλειες, απαλλαγές για πολύτεκνους, φαντάρους, μαθητές κ.λπ.;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος ή το δημοσιονομικό έλλειμμα του χρόνου, η αποτύπωση των στοιχείων θα πρέπει να είναι πλήρης. Αυτό απαιτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Στατικές Υπηρεσίες. Δηλαδή τα χρέη των ΔΕΚΟ, όπως είναι ο ΟΣΕ, ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία δεν αποτυπώνονταν, θα πρέπει πλέον να αποτυπώνονται και επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα, που είναι ήδη βεβαρημένη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα αποτυπωθούν για πρώτη φορά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως και όχι μόνο του ΟΣΕ. Ανέφερα το παράδειγμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν διαφωνούμε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Για να έχουμε μια σαφή εικόνα, γιατί όλα αυτά συνιστούν το συνολικό χρέος της χώρας και η Ευρώπη θέλει να γνωρίζει η Ελλάδα τι χρωστάει, όχι μόνον η κεντρική Κυβέρνηση.
Στο δεύτερο στο οποίο αναφερθήκατε έχει σχέση με την τιμολογιακή πολιτική του ΟΣΕ ή τις ατέλειες που υπάρχουν και αν θα συνεχίσουν να ισχύουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνεχίσουν να ισχύουν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Στον ΟΣΕ σήμερα, έχουν περίπου 64.000 άτομα δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στον Προαστιακό είναι; Μαζί είναι ή όχι;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είναι όλο το συγκρότημα. Ο προαστιακός άνοιξε με την ΤΡΕΝΟΣΕ, όχι το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Μιλάμε για τον προαστιακό που ανήκει στον ΟΣΕ. Εμείς από τη δική μας πλευρά τι λέμε; Λέμε ότι ο ΟΣΕ βεβαίως μπορεί με μειωμένο εισιτήριο ή χωρίς την καταβολή του αντιτίμου, να μεταφέρει ένστολους ή ΑΜΕΑ ή άλλες κατηγορίες πολιτών που αξίζουν αυτής της συνολικής προστασίας, το κράτος όμως στο πλαίσιο της πολιτικής του, θα πρέπει να επιδοτεί αυτή την εταιρεία η οποία κάνει συγκεκριμένη μεταφορά. Είτε είναι ο ΟΣΕ, το τρένο, είτε είναι οι αστικές συγκοινωνίες. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να μιλούμε για τα ελλείμματα αυτών των συγκοινωνιών και από την άλλη να απέχει το κράτος από οποιαδήποτε υποχρέωση να καλύψει ένα μέρος αυτών των ελλειμμάτων, την ώρα που επιβάλει σε αυτούς τους Οργανισμούς να μεταφέρουν πολίτες που το κράτος θεωρεί ότι πρέπει να έχουν αυτό το προνομιακό καθεστώς, όσον αφορά στη μετακίνησή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζει πάντως και η τιμολογιακή πολιτική; Μάλλον θα έχουμε αύξηση των εισιτηρίων και αυτό θα έχει κριτήρια ανταγωνιστικότητας; Δηλαδή θα έχει κοινωνικότερα κριτήρια;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σε κάποιες περιπτώσεις σήμερα η τιμολογιακή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ζημιογόνα αποτελέσματα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα εξορθολογισμό, ώστε να παραμένει ανταγωνιστικός ο σιδηρόδρομος, αλλά να εκτελεί το δρομολογιακό έργο του με έναν τρόπο τέτοιο, ώστε να μην σωρεύει νέα ελλείμματα. Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές σε αυτούς τους λίγους μήνες και έχουμε πετύχει κάποια θετικά αποτελέσματα. Θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα, που πρώτη φορά τα λέμε δημοσίως. Όσον αφορά στην εμπορική πολιτική, τη μεταφορά εμπορευμάτων, έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο συμμετοχής στην αγορά αυτή ο σιδηρόδρομος, μόλις 1,2%. Άρα για ποιο σιδηρόδρομο μιλούμε, για ποιες ενοικιασμένες μεταφορές, για ποια οικονομική ανάπτυξη όταν ο σιδηρόδρομος έχει αυτήν την ελάχιστη συμμετοχή στο μερίδιο της αγοράς εμπορευματικών μεταφορών; Πράγμα το οποίο έγινε μεθοδευμένα για να ευνοηθούν τα μέσα οδικής μεταφοράς. Υπονομεύθηκε από μέσα ο ΟΣΕ. Έδινε εκπτώσεις ύψους 80-85% και μάλιστα στις σχέσεις του με αυτούς οι οποίοι μετέφεραν τα προϊόντα τους μεσολαβούσε πάντοτε ένας πράκτορας, ο οποίος έπαιρνε το δικό του ποσοστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεσάζων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα τι κάνει η ΤΡΕΝΟΣΕ τους τελευταίους μήνες; Αναρτά τις τιμές στο διαδίκτυο και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να προσέρχεται και να συνάπτει απευθείας συμβάσεις με την ΤΡΕΝΟΣΕ με την ανάλογη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανάλογα αν τον συμφέρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία ιδέα αυτή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας πληροφορώ, ότι έχουμε ένα κέρδος το οποίο σε ετήσια βάση υπολογίζεται να φτάνει τα περίπου 25 ή 30 εκατομμύρια ευρώ εξ αυτού του λόγου και μόνο.
Ένα άλλο κέρδος, το οποίο υπολογίζουμε ότι φτάνει περίπου τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, σχετίζεται με την αναδιοργάνωση των εμπορευματικών μεταφορών. Μέχρι πρότινος, μπορούσε κάποιος να δίνει μια παραγγελία και ο ΟΣΕ να οργανώνει τη μεταφορά με ένα ή δύο βαγόνια σε έναν προορισμό με συνέπεια τελικά να εισπράττει 60 ή 100 ευρώ για αυτήν τη μεταφορά, την ώρα που η συγκεκριμένη μεταφορά στοίχιζε στον Οργανισμό 2.500 ευρώ.
Τώρα λέμε λοιπόν, ότι καθένας θα μπορεί βεβαίως να δίνει την παραγγελία του στον ΟΣΕ, αλλά ο ΟΣΕ θα οργανώνει έτσι το μεταφορικό έργο του, ώστε να μεταφέρει μια σειρά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συνδυάζει, ώστε να μην είναι ζημιογόνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς, ώστε να μην είναι ζημιογόνα η μεταφορά αυτή. Και θα υπάρχει ένα ελάχιστο τιμολογιακό κόστος σαν να μεταφέρει κάποιος 750 τόνους, ακόμη κι αν μεταφέρεις 1 τόνο. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη, το κάνουμε κι εμείς εδώ και ενώ έχουν γίνει αυτές οι αλλαγές δεν έχει χάσει ούτε έναν πελάτη από αυτούς που είχε η ΤΡΕΝΟΣΕ. Δηλαδή το δέχτηκαν όλοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ενδιαφέρον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικό αρκαδικό πνεύμα διαβλέπω πίσω από όλα αυτά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ένας εξορθολογισμός όσον αφορά στην ενοικίαση κτιρίων: Νοίκιαζε κτίρια ο ΟΣΕ, τα οποία φιλοξενούσαν 20 ή 30 άτομα, ενώ ήταν κτίρια των 500 τετραγωνικών. Από αυτό και μόνον, από τον εξορθολογισμό όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, τις δαπάνες όσον αφορά υπερωρίες για το προσωπικό, υπολογίζουμε μια εξοικονόμηση επίσης 30 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή έχουμε 75, 80 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση με 2-3 απλές κινήσεις.Νομίζω ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι καλό, είναι τεκμηριωμένο και θα αποδώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μου πριν κλείσουμε, το πρόγραμμα εξυγίανσης; Τα ζημιογόνα δρομολόγια που θα κόψετε, εντάξει λογικό ακούγεται αυτό, δεν θα επικρατήσουν και κάποια κοινωνικά κριτήρια, όπως υπάρχουν για τα πλοία, ή άγονες γραμμές;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να κάνω με αφορμή την ερώτησή σας ένα σχόλιο, επειδή συζητήθηκε ερώτηση που έκανε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω στον αρμόδιο Επίτροπο και απαντήσεις που δόθηκαν, επειδή έγινε μια σύγχυση: Εμείς με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εθνική συμμετοχή βεβαίως, έχουμε κατασκευάσει μια σιδηροδρομική υποδομή. Η σιδηροδρομική υποδομή αυτή δεν καταργείται. Εδώ είναι και κάθε εταιρεία που ενδιαφέρεται να λειτουργήσει στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο μπορεί να την χρησιμοποιήσει αυτή την υποδομή.Μια εταιρεία λειτουργίας όμως, όπως είναι η ΤΡΕΝΟΣΕ, δεν είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί απαραιτήτως όλη αυτήν την υποδομή, όταν οδηγείται σε ζημιογόνες συνέπειες. Τι σημαίνει; Η ΤΡΕΝΟΣΕ ως εταιρεία η οποία βρίσκεται σε έναν οιονεί ανταγωνισμό, γιατί και η αγορά η σιδηροδρομική ανοίγει και στις επιβατικές και στις εμπορευματικές μεταφορές, μπορεί να σχεδιάζει τα δρομολόγιά της με βάση ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο ανταποκρίνεται και στα δικά της συμφέροντα.Από εκεί και πέρα σε συμφωνία με το κράτος, αλλά και φορείς της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια και άλλους κοινωνικούς φορείς και εταίρους, θα μπορεί να εκτελεί δρομολόγια επιδοτούμενα. Προβλέπονται μέσα στο νομοσχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει η πρόβλεψη αυτή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όπως σωστά είπατε για τα αεροπλάνα και τα πλοία και στο σιδηρόδρομο, κάθε έτος για τα επόμενα 3 χρόνια, 2011 - 2013 το Δημόσιο θα διαθέτει ένα ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ για να επιδοτεί δρομολόγια, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν για λόγους κοινωνικούς και εθνικούς, αλλά δεν μπορεί να γίνονται σε βάρος μιας εταιρείας λειτουργίας, η οποία πρέπει να είναι ανταγωνιστική.