Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ατζέντα της ημέρας.


Στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σήμερα, πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ -και τον προαστιακό- θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας 12.00 - 17.00, με συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού στην Καρόλου και πορεία διαμαρτυρίας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σε συντονισμό και με τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθούνται. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτιμούν ότι το μοντέλο αλλαγών στον ΟΣΕ ενδέχεται να αποτελέσει πιλότο για αλλαγές και στις αστικές συγκοινωνίες και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητάς τους, μείωσης των αποδοχών τους και ανατροπής των εργασιακών τους δικαιωμάτων μέσα από την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ -και τον προαστιακό- θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας 12.00 - 17.00, με συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού στην Καρόλου και πορεία διαμαρτυρίας.
Τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας ως εξής:
- Οι συρμοί του Μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) και του τραμ θα μείνουν ακινητοποιημένοι από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα.
- Τα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και τα τρόλεϊ δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.
 Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Σε απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Η απεργία θα γίνει στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά των μέτρων λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Οπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία, οι γιατροί «από κοινού με τους εργαζόμενους απαιτούν δωρεάν, δημόσιο και ποιοτικό σύστημα υγείας στη χώρα και προασπίζουν τα δημόσια αγαθά που δέχονται ανηλεή επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις». Η Ομοσπονδία καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από Ομοσπονδίες και συνδικάτα στην πλατεία Κοτζιά στις 12:00 την Τετάρτη.

 Συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 το απόγευμα, συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2). «Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλοί πολίτες της χώρας μας που πλήττονται από τις σκληρές, άδικες και υφεσιακές πολιτικές του Μνημονίου των δανειστών θα δώσουν αγωνιστικό παρών στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι της χώρας μας βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος του εισοδήματος, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας» τονίζει, από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως «οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν, η ανεργία αυξάνεται, το εισόδημά μας περιορίζεται, νέα φορολογικά βάρη φορτώνονται στις πλάτες μας, τα δημόσια αγαθά υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα καταργούνται, η οικονομία οδηγείται σε ύφεση και όλο και περισσότεροι οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση».