Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Οι ψαράδες έκλεβαν χαλκό του ΟΣΕ. Εξαρση κλοπών στην επαρχία


Έκαναν πως ψάρευαν για να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς δύο Ουζμπέκοι που συνελήφθησαν για κλοπή μεγάλης ποσότητας καλωδίων χαλκού του ΟΣΕ στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Οι αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 56 χρονών, που μόλις είχαν κλέψει καλώδια χαλκού αξίας 5.000 ευρώ από τις σιδηροδρομικές γραμμές, πάγωσαν στη θέα των αστυνομικών που τους αναζητούσαν. Βλέποντας πως δεν προλάβαιναν να διαφύγουν, οι δράστες αποφάσισαν να αφήσουν τα κλοπιμαία από τα χέρια τους και, καθώς βρίσκονταν μπροστά σε ένα αρδευτικό κανάλι, άρχισαν να προσποιούνται πως ψάρευαν, για να μην κινήσουν τις υποψίες των αστυνομικών που, όπως έγινε γνωστό, κλήθηκαν από υπάλληλο του ΟΣΕ ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως την κλοπή. Η ζημία για τον ΟΣΕ εκτιμάται πως φτάνει τις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την αστυνομία. Τέτοιου είδους κλοπές, στις οποίες οφείλονται πολλές φορές οι καθυστερήσεις των δρομολογίων, προβληματίζουν ιδιαίτερα τη διοίκηση του οργανισμού, αφού τα χιλιόμετρα καλωδίων που κάνουν φτερά κάθε χρόνο έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος και εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των μετακινήσεων.
Αύξηση στις κλοπές
Έξαρση στις κλοπές καλωδίων χαλκού είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2008. Την επόμενη χρονιά τα περιστατικά μειώθηκαν σημαντικά, καθώς η οικονομική κρίση έριξε σημαντικά την τιμή του χαλκού στη μαύρη αγορά. Το παράνομο εμπόριο χαλκού είναι και πάλι επικερδές, μιας και η τιμή του έχει ανέβει τους τελευταίους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό πως, παρότι τους χειμερινούς μήνες σημειώθηκαν ελάχιστες κλοπές, με εξαίρεση την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας καλωδίων χαλκού από εργοτάξιο τεχνικής εταιρείας στην Πέλλα, η αξία των οποίων έφτανε τις 40.000 ευρώ, το τελευταίο τετράμηνο τα περιστατικά αυξήθηκαν σημαντικά. Τον Απρίλιο, 1.300 κιλά καλωδίων χαλκού κλάπηκαν από εργοτάξιο που βρίσκεται στο Κορδελιό από ομάδα τεσσάρων κακοποιών, ενώ τον επόμενο μήνα σημειώθηκαν κλοπές στη Φλώρινα και τη Δράμα. Στην πρώτη περίπτωση, τέσσερις κλέφτες αφαίρεσαν καλώδια του ΟΤΕ αξίας 500 ευρώ, ενώ περισσότερα από 1.000 μέτρα καλωδίων άρπαξαν άγνωστοι από δύο αντλιοστάσια σε αγροτική περιοχή της Δράμας. Στις αρχές του καλοκαιριού, δύο νεαροί αφαίρεσαν περισσότερα από 400 κιλά χαλκού από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ τον προηγούμενο μήνα δύο αλλοδαποί άρπαξαν 500 μέτρα καλωδίων ηλεκτροδότησης στον κόμβο του Βαγοχωρίου και άλλα 108 μέτρα καλωδίων από αντλιοστάσια που βρίσκονται στον Λαγκαδά και το Καβαλάρι.
Της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου «Μακεδονια»