Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΣ κ. Νίκου Κιουτσούκη στα «Σιδηροδρομικά Νέα».

Συνέντευξη παρεχώρησε στα «Σ.Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών κ. Νίκος Κιουτσούκης . Παραθέτουμε όλοι την συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΟΣ κ. Κιουτσούκη.
Ερ. Ποια είναι η δική σας αίσθηση για τα όσα λέγονται και γράφονται για την εξυγίανση του ΟΣΕ.
Απ. Καταρχήν πρέπει να πω ότι ο διάλογος είναι μια κοινωνική κατάκτηση και ένα εργαλείο για τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να υπάρξουν λύσεις εκεί που υπάρχουν προβλήματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν σέβεται τον διάλογο καθότι δεν μας έχει καλέσει να συζητήσουμε το σχέδιο εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του σιδηροδρόμου και ως εκ τούτου ότι έχουμε μάθει είναι μέσα από τα ΜΜΕ, έντυπα και τις τηλεοράσεις. Φαίνονται καθαρά, αν αυτά όλα τελικά ισχύσουν, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει τον σιδηρόδρομο μια νέα Ολυμπιακή, να αφήσει τους εργαζόμενους χωρίς δουλειά και τις οικογένειες τους στην καθημερινή απαξίωση. Εάν τελικά το σχέδιο η κυβέρνηση που προωθεί με τις υποτιθέμενες μετατάξεις 3000 χιλιάδων υπαλλήλων και να μείνουν στον σιδηρόδρομο τελικά μόνο 3000 σιδηροδρομικοί είναι σίγουρο ότι προωθεί την συρρίκνωση του σιδηροδρόμου όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι σιδηρόδρομοι αναπτύσσονται και εκσυγχρονίζονται».
Ερ. Το μοντέλο της επιστράτευσης γράφηκε ότι θα εφαρμοστεί και στον ΟΣΕ εσείς πως το σχολιάζεται.
Απ. Το μοντέλο της επιστράτευσης για τους σιδηροδρομικούς δεν μπορώ να το καταλάβω ούτε να το κατανοήσω. Οι σιδηροδρομικοί είναι καθημερινά στα τρένα είναι αυτή που ματώνουν καθημερνά προκειμένου ο σιδηρόδρομος να λειτουργεί άψογα στο βαθμό που μπορεί να λειτουργεί με αυτά τα μέσα που η πολιτεία διαθέτει προς τον σιδηρόδρομο και τους σιδηροδρομικούς και ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι μια τέτοια λογική. Πάντως η λογική της επίταξης η της επιστράτευσης ανήκει σε άλλες εποχές. Η  σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα του αποφασίζουμε και διατάσουμε αν λάβουμε υπόψη μας αυτό που έχει γίνει με την μείωση των μισθών μας αλλά και με τον ασφαλιστικό νόμο και την παρέμβαση του κ. Λοβέρδου στις ΣΣΕ και στην διαιτησία.
Ερ. Αυτήν την περίοδο ποια είναι η στάση των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Απ. Η Ομοσπονδια έχει πάρει απόφαση και είναι σε συνεχείς συνεδριάσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η κυβέρνηση ανακοίνωση το σχέδιο για τον σιδηρόδρομο εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει μια εικοσιτετράωρη απεργία προειδοποιητική και είναι εξουσιοδοτημένο το προεδρείο της Ομοσπονδίας να κάνει πρόγραμμα για περαιτέρω κινητοποιήσεων. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα πέσουμε αμαχητί. Είναι βέβαιο ότι θα παλέψουμε για τον σιδηρόδρομο, θα παλέψουμε για αυτόν τον σιδηρόδρομο που εμείς γνωρίζουμε και όχι για τον σιδηρόδρομο τον οποίο θέλει να επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση.
Ερ. Συχνά στις δηλώσεις σας αναφέρεστε στην Ολυμπιακή τι εννοείται να μην γίνουμε σαν την Ολυμπιακή.
Απ. Πολύ φοβάμαι ότι το ζήτημα των μετατάξεων των σιδηροδρομικών θα έχει το αποτελέσματα που είχε και με τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής οι όποιοι εδώ και δυο χρόνια περιμένουν να μεταγάγουν στο δημόσιο η στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παρόλα αυτά δεν έχουν μεταταγεί και αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν πλέον ταμείο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και την αποζημίωση της απόλυσης τους από ότι ανακοινώσε η κυβέρνηση να τους την δόση με τριετή Ομόλογα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εφόσον δεν έχουν μεταταγεί οι πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς που θα περιμένουν και αυτή στην ούρα του ταμείου ανεργίας προκειμένου να περιμένουν την όποια μετάταξη τους, αν και όποτε γίνει αυτή.