Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Πρόγραμμα δράσης για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης εξήγγειλε ο κ. Ρέππας

Τον προγραμματισμό των έργων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη και των γενικών γραμματέων Χάρη Τσιόκα, Γιάννη Οικονομίδη και Σέργιου Λαμπρόπουλο. Όπως επισήμανε ο υπουργός, για τον συντονισμό της υλοποίησης των έργων της Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΟΙΑΝ "Συντονιστική Ομάδα" με αντικείμενο την συγκέντρωση, αξιολόγηση και επεξεργασία προτάσεων που θα καταλήγουν στη συγκρότηση ενός ιεραρχημένου προγράμματος δράσεων και έργων, τόσο για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Για τον ΟΣΕ ανακοίνωσε:
Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
* Το Θριάσιο στην Αθήνα και το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη είναι προτεραιότητα υψηλού χαρακτήρα για τη δημιουργία σύγχρονων και μεγάλων εμπορευματικών κέντρων που θα καταστήσουν τη χώρα σε διαμετακομιστικό κόμβο – πύλη στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.
* Μετά την επιτυχή και αξιόπιστη πλέον προκήρυξη του διαγωνισμού του Θριασίου, υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ωρίμανσης και προκήρυξης του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης που θέλουμε να δημιουργήσουμε στη περιοχή του τέως στρατοπέδου Γκόνου. Οι μελέτες που έχει ήδη η ΓΑΙΟΣΕ στα χέρια της προσδιορίζουν, για λόγους οικονομικής και γεωπολιτικής ανάπτυξης, την ανάγκη να δημιουργηθεί μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετεί τα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη.
* Αναφερόμαστε σε επένδυση που πρέπει – όπως επιβεβαιώνουν οι μελέτες – να εξυπηρετεί και το εμπορικό και το εμπορευματικό κομμάτι, με πολύπλευρες υποδομές διακίνησης συσκευασιών, αποθήκευσης, τεχνολογιών κλπ. Ο χώρος που απαιτείται σύμφωνα με τις μελέτες και προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεπερνά τα 600 στρέμματα, να έχει πρόσβαση στα λιμάνια, τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα κλπ. – Ο ΣΕΜΠΟ σχεδιάζεται σε συνέργια με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Το λιμάνι γιατί διαθέτει το χώρο του εμπορικού κέντρου (ΣΕΜΠΟ), η δε ΓΑΙΑΟΣΕ ως διαχειριστής, το γεωτεμάχιο των 672 στρεμμάτων, πλησίον του λιμανιού προσπελάσιμο στα δίκτυα της Θεσσαλονίκης (εμπορευματικό κέντρο) – Είναι επιλογή της κυβέρνησης να προκηρυχθεί αξιόπιστος διαγωνισμός δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου
* Έχει δοθεί η εντολή στη ΓΑΙΟΣΕ να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Λιμένος και το Υπουργείο Οικονομίας ώστε να δημιουργηθεί φορέας που θα διαθέτει τις υποδομές για να βγει σε προκήρυξη ο διαγωνισμός.
* Εισάγουμε το θέμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, προκειμένου όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να συνεργήσουν στο εγχείρημα με αξιόπιστα για επιχειρηματική πρωτοβουλία τρόπο
* Στόχος μέχρι το τέλος του 2010 να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός
Αναβάθμιση Σιδηροδρομικών Υποδομών και των 30 Σταθμών προαστιακού Θεσσαλονίκης με εξασφαλισμένους πόρους  Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάταξη και εξυγίανση του ζημιογόνου και ελλειμματικού ΟΣΕ. Στο δίλημμα κλείσιμο ή εξυγίανση είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ένα επώδυνο αλλά αξιόπιστο σχέδιο εξυγίανσης για να υπάρξει μέλλον στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο. Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος δημιουργούμε υποδομές για να υπάρξει σύγχρονος Προαστιακός στη Θεσσαλονίκη.
Από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ προγραμματίζουμε την ηλεκτροκίνηση και τη αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών:
1. Θεσσαλονίκη – Στρυμώνας – Προμαχώνας με επέκταση της ηλεκτροκίνησης ως τη πόλη των Σερρών.
2. Τη γραμμή Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (110 χλμ) και Θεσσαλονίκης – Ροδόπολης.
Ταυτόχρονα δεσμεύονται πόροι προκειμένου σε 34 σταθμούς μετεπιβίβασης του προαστιακού Θεσ/νίκης να υπάρξουν αναβαθμίσεις, αναμορφώσεις, εκσυγχρονισμός και επισκευές κτιρίων, τεχνολογικές υποδομές κλπ. Μεταξύ των άλλων (Σίνδος, Άδενδρο, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Νάουσα, Σκύδρα, Έδεσσα, Πλατύ, Φιλαδέλφεια, Κιλκίς Ροδόπολη κτλ). Τέλος εξασφαλίζονται πόροι προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα των πολιτών της Θεσ/κης να κατασκευαστεί πεζοδιάβαση στη περιοχή Μενεμένης.