Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Βερελής : «Δεν υπέγραψα συμβάσεις»


Αμέτοχος σε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπογραφή - υλοποίηση των συμβάσεων με τη Siemens και με συχνές επικλήσεις της ακεραιότητάς του, επικριτικός κατά πρώην συναδέλφων του των κυβερνήσεων Σημίτη και ταυτόχρονα δηκτικός προς τη νυν κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο για τη γερμανική εταιρεία.
Μίλησε και για< εμπλοκή ξένων πρεσβειών ο Χρ. Βερελής «Δεν υπέγραψα καμία σύμβαση ή συμφωνία ή τροποποίηση συμφωνίας στις οποίες να υπάρχει έστω και ελάχιστη συμμετοχή της Siemens», δήλωσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη.
Ωστόσο, η θέση του αυτή όχι μόνο δεν υιοθετήθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης υπενθύμισε με νόημα ότι «ο κ. Βερελής προΐστατο του υπουργείου Μεταφορών σε μια περίοδο που στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Οργανισμούς η Siemens έκανε πάρτι». Ο μάρτυρας δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τους λόγους που το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση. «Στήθηκε ένα σκηνικό εις βάρος μου για την υποτιθέμενη εμπλοκή μου που θα με απαξίωνε ως κατήγορο στην εξαγορά του "Γερμανού" από την Cosmote, αλλά και διότι δεν συναίνεσα στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», φέρεται να δήλωσε, αλλά εκτός από την αναφορά του σε ορισμένα δημοσιεύματα, παρέπεμψε στο μέλλον για διευθύνσεις και ονόματα.
Το ίδιο αόριστος ήταν και για τα όσα ανέφερε περί δολιοφθορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ μετά την προτροπή του τότε πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Μίλερ να ενταχθεί ο Οργανισμός στο ευρύτερο σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και την εμπλοκή του στην υπόθεση ΜΑΝ. Την απέδωσε σε «συνοικιακή μαφία με ποδοσφαιρικές αλβανικές απολήξεις».
Σ' ό,τι αφορά τα έργα και τις ημέρες του στο υπουργείο Μεταφορών:
Δήλωσε ότι έδωσε εντολή να κηρυχθούν έκπτωτες οι εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Siemens, που δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων με τον ΟΣΕ. Διευκρίνισε όμως, «φωτογραφίζοντας» τον τότε υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, ότι η διαδικασία αυτή δεν προχώρησε λόγω αντίθετης απόφασής του. «Είχε άλλο χαρακτήρα και άλλη άποψη επί του θέματος», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο «κάδρο» έθεσε όμως και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος μαζί με τον Ν. Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με τον μάρτυρα, και σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, οδήγησαν σε αναθεώρηση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ προς όφελος της κοινοπραξίας HDW και Siemens.
Παράλληλα, ο μάρτυρας επανέλαβε εκ νέου ότι απέκλεισε τη Siemens από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό για τα ΕΛΤΑ, αλλά και πως αρνήθηκε να συμμετάσχει η Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.
«Μπήκα στην πολιτική πλουσιότερος από ό,τι είμαι σήμερα», τόνισε ο πρώην υπουργός, «για αυτό και δεν δέχομαι ούτε ως ακραία υπόθεση να καταταγώ στην ίδια ομάδα με κάποιους (σ.σ. Μαντέλης) που δέχθηκαν και καταδέχθηκαν να πάρουν "χορηγίες" ή με άλλους που αύξησαν κατά δεκάδες φορές την περιουσία τους μέσα στην πολιτική».
Θέλοντας δε να καταδείξει την πολιτική του οξυδέρκεια, άφησε αιχμές και για την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι παρεξηγήθηκε η πρότασή του για Ελληνα υπουργό Οικονομίας κοινής εμπιστοσύνης των κομμάτων στα τέλη του 2008. «Θα ήταν προτιμότερο αυτό από την παρουσία του ΔΝΤ», κατέληξε.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας υπογράμμισε ότι «το Δημόσιο ζημιώθηκε εκατομμύρια και αλλοιώθηκε από αλλοδαπά συμφέροντα», ενώ ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ είπε ότι από την κατάθεσή του αποδείχθηκε «πως ιδιωτικοποιήθηκαν και παραδόθηκαν σε ξένα συμφέροντα στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Παφίλης, επιπροσθέτως, επικαλούμενος τη θέση του πρώην υπουργού ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του «Γερμανού», επετέθη σε ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κάνοντας λόγο για βρώμικη προπαγάνδα, «η οποία εγείρει τεράστιο πολιτικό θέμα για αυτούς που χρησιμοποίησαν ψεύτικα στοιχεία κατά του κόμματος».
Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε τον κ. Βερελή αν διαβλέπει προσπάθεια να φορτωθεί το σκάνδαλο της Siemens αποκλειστικά σε πρόσωπα που θεωρούνται «καμένα χαρτιά» για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν μου την έχουν στημένη. Αν κυριαρχήσουν οι προσπάθειες συμψηφισμού και εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες, θα είναι πολύ κακό και για την πολιτική και για την εξεταστική επιτροπή», απάντησε ο μάρτυρας.
«Ελευθεροτυπία»