Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ο τύπος και το διαδίκτυο έγραψαν για τον ΟΣΕ

..Το Θριάσιο Πεδίο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα Εμπορευματικό κέντρο που δημιουργείται εκεί, αλλά και η σύνδεση του μέσω ΟΣΕ με το Ικόνιο και το λιμάνι, είναι ένα μεγάλο στοίχημα και ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Και μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες οι προθέσεις του ΟΛΠ να συμμετάσχει ενδεχομένως μαζί με την COSCO στο μεγάλο αυτό αναπτυξιακό project, αλλά είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ΟΣΕ, που βάζει κάποια εκατομμύρια ευρώ το μήνα μέσα το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει ακόμη διοίκηση. Για την ακρίβεια, τόσο στην μητρική ΟΣΕ, όσο και στις θυγατρικές της, αλλά και σε άλλους εποπτευόμενους απ’ το υπουργείο Μεταφορών, φορείς, έχουν οριστεί μεν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, έχουν περάσει από διαδικασία ακρόασης απ’ την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ, δεν έχουν οριστεί τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, δεν έχει καν εκδοθεί μια πράξη που θα έδινε, έστω στα όρια της νομιμότητας, στα στελέχη αυτά την δυνατότητα να λειτουργούν και να «τρέχουν» τους Οργανισμούς, η διοίκηση των οποίων τους ανετέθη..
Portnet.gr
..Στο μεταξύ προγραμματίστηκε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την Πέμπτη με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,5 δις Ευρώ ή και συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών. Βασική αρχή του προγράμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ", είναι πως οι υποδομές και τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ σε όποιον τομέα αποχωρεί πλήρως το δημόσιο, θα δημιουργείται μια νέα ρυθμιστική αρχή. Έτσι για την ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, που προσκρούει στον κανόνα περί δικτύων και υποδομών, η εισήγηση στο υπουργικό Συμβούλιο θα αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή τη διαχείριση με είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, με παραχώρηση σε ιδιώτες για εμπορική εκμετάλλευση και ανάπτυξη των σταθμών Λαρίσης και Θεσσαλονίκης. Στο Υπουργείο Οικονομικών συζητούν και το ενδεχόμενο νέων μετοχοποιήσεων, τις ΕΥΑΘ έως 23% και της ΕΥΔΑΠ έως 10% με παράλληλη παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες με το δημόσιο να ελέγχει το 51%. Σημαντική κρίνεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η αξία της οποίας ενδέχεται να προσεγγίζει ακόμα και το διπλάσιο του δημόσιου χρέους της χώρας(300δις Ευρώ). Συνολικά από τις 52 ΔΕΚΟ που εμφάνισαν πέρυσι έλλειμμα 1,628 δις Ευρώ, εκτιμάται πως διαθέτουν ακίνητη περιουσία, 30 δισ Ευρώ..
Αθήνα 9,84
..Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, η σημερινή κατάσταση στις ΔΕΚΟ δεν μπορείνα συνεχιστεί “δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες από το μισθωτό και τον συνταξιούχο και από τη μικρομεσαία επιχείρηση και την ίδια στιγμή να σπαταλούμε πολύτιμους πόρους σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”. Η πληγή των ζημιογόνων ΔΕΚΟ πρέπει να κλείσει τώρα, σημείωσε και τάχθηκε υπέρ της εθελούσιας εξόδου στον ΟΣΕ και της εξυγίανσης ή αποκρατικοποίησής του, κάτι που υποστήριξε και για τη ΔΕΗ αναφέροντας ότι η κερδοφορία της είναι αρρωστημένη..
«Αυγη».
.., σε διαδοχικές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδας θα συζητηθούν τοπρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων σειράς δημόσιων οργανισμών, όπως είναι οι ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Τ.Τ., ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και το νομοσχέδιο της Λ. Κατσέλη για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί και η αλλαγή του ασφαλιστικού, που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως ακόμα σκληρότερες ρυθμίσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και αναμένεται να ανακοινωθούν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οποίων ο Θ. Πάγκαλος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων όπου δεν γίνουν μετατάξεις. Ακόμη, ειλημμένη απόφαση πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ εξετάζεται και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο συζητάται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, μεταξύ άλλων, για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και ζητήματα του Αγροτικής Ανάπτυξης..
«Απογευματινη»