Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Το υπουργείο Οικονομίας δείχνει ο Βερελής για Siemens - ΟΣΕ

Τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που είχαν οριστεί το 2003 από το υπουργείο στη Γενική Συνέλευση του ΟΣΕ, «δείχνει» ως υπεύθυνους, ο Χρ. Βερελής σ' ό,τι αφορά τη μη ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών που αφορούσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης τροχαίου υλικού στον Οργανισμό. «Στάθηκα αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της Siemens και του Χριστοφοράκου», αναφέρει ο Χρ. Βερελής στην επιστολή του Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ απέστειλε χθες νέα, πολυσέλιδη επιστολή στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS, στην οποία αφενός επιχειρεί να καταδείξει ότι «στάθηκε αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της γερμανικής εταιρείας και του Χριστοφοράκου», αφετέρου προσπαθεί να αντικρούσει τις καταθέσεις μαρτύρων που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο. Ο κ. Βερελής αναφέρεται διεξοδικά στις προγραμματικές συμφωνίες του οργανισμού με τις κοινοπραξίες των Ελληνικών Ναυπηγείων και τη SIEMENS, τονίζοντας ότι είχε δώσει εντολή να ασκηθεί πίεση προς τις κοινοπραξίες επειδή ήταν μεγάλες οι ελλείψεις του ΟΣΕ σε τροχαίο υλικό, αλλά και επειδή η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Ακύρωση»
Επειδή όμως οι δεσμεύσεις της κοινοπραξίας δεν είχαν τηρηθεί, έδωσε στις 17/3/2003 γραπτή εντολή στον ΟΣΕ να οργανώσει τη διαδικασία ακύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων. Το Δ.Σ. του ΟΣΕ συναίνεσε στην πρόταση αυτή, τονίζει ο πρώην υπουργός, αλλά «τελικά το θέμα δεν πέρασε από τη Γ.Σ. του ΟΣΕ, που την αποτελούσαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μάλιστα ο ίδιος αποκαλύπτει ότι για το ίδιο ζήτημα υπήρξε και παρέμβαση (με επιστολή) του Γερμανού πρέσβη, με την οποία ζητούσε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Εκτενείς είναι εξάλλου οι αναφορές που κάνει στον Μ. Χριστοφοράκο. Υπογραμμίζει ότι είχε έντονη τηλεφωνική συνομιλία με τον άλλοτε ισχυρό άντρα της γερμανικής εταιρείας, αλλά και ότι δεν αποδέχτηκε ποτέ τις προσκλήσεις που έλαβε από εκείνον.
Για ΟΤΕ
Σ' ό,τι αφορά τον ΟΤΕ ο κ. Βερελής γνωστοποιεί ότι η DEUTSCHE TELECOM είχε από παλιότερα την πρόθεση να μπει στον οργανισμό και αποκαλύπτει ότι το 2003 τού είχε τηλεφωνήσει ο Γερμανός πρέσβης και του είχε πει ότι η κρατική εταιρεία επικοινωνιών της Γερμανίας αλλά και η SIEMENS ήθελαν να επενδύσουν στον ΟΤΕ. Στη συνάντηση που ακολούθησε μετείχε και ο Χριστοφοράκος, ωστόσο η απάντηση που έλαβαν οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρνητική.
Του ΑΝΤ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ στη «Ελευθεροτυπία»