Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ο υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης απαντά σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τον ΟΣΕ.

Με επιλεκτικά δημοσιεύματα και διαρροές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών συνεχίζει την προσπάθεια παραπληροφόρησης των πολιτών σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΟΣΕ.
Τους υπενθυμίζουμε τα εξής
Πρώτον: Είναι πρωτάκουστο και παντελώς αναληθές ότι κατά την τριετία 2007-2009 δεν έγιναν απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ για τον ΟΣΕ. Η αλήθεια είναι ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του πρώην ΥΜΕ για έργα σιδηροδρόμων κλπ., το ΣΑΑΣ, έκλεισε χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, παρουσιάζοντας απορρόφηση 102%. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές απορροφήσεις της ΕΡΓΟΣΕ από 251 εκ. ευρώ το 2004 ανήλθαν σε 600 εκ. ευρώ το 2009 με το μέσο όρο της περιόδου 2007-2009 να κυμαίνεται από 550 έως 600 εκ. ευρώ.
Δεύτερον: Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τον Αύγουστο του 2008 το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, το οποίο εξειδικεύτηκε στη συνέχεια. Το πρόγραμμα αυτό είχε δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής. Έθετε τις βάσεις για τον εξορθολογισμό των δρομολογίων, την περικοπή δαπανών, την αύξηση των εσόδων, την αξιοποίηση της περιουσίας, την οικονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη της πιο προβληματικής επιχείρησης της Ευρώπης με γνώμονα το συμφέρον του Οργανισμού και των εργαζομένων, προς όφελος της Οικονομίας κυρίως όμως των πολιτών. Αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στο να εξαγγείλει την ματαίωση της εφαρμογής του, χωρίς από τότε να πει και-πολύ περισσότερο- να κάνει τίποτε άλλο. Έξι μήνες μετά, ο ΟΣΕ εξακολουθεί να επιβαρύνει τον δοκιμαζόμενο Έλληνα φορολογούμενο με 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Η αβάσιμη κριτική είναι εύκολος δρόμος. Η ακινησία και η αδράνεια, όμως, είναι λάθος δρόμος. Με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και εξυγίανσης η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε να βαδίζει στο δρόμο της υπευθυνότητας και της τόλμης. Απομένει στη σημερινή κυβέρνηση να αποδείξει κατά πόσο μπορεί να δείξει την υπευθυνότητα και την τόλμη που χρειάζονται, και κυρίως την πολιτική βούληση, για να εφαρμόσει με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις την αναγκαία πολιτική για τον ΟΣΕ.