Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Το απίστευτο ταξίδι με το τρένο από την Γουχάν προς το Πεκίνο.

Μόνο δύο τρένα συνδέουν το Πεκίνο και το Γουχάν την ημέρα (REUTERS / Aly Song)
Μόνιμοι έλεγχοι και ένας αισθητήρας για να αποφύγετε το σπάσιμο της καραντίνας. Οι αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Μόνο δύο τρένα υψηλής ταχύτητας ταξιδεύουν ανά ημέρα μεταξύ των δύο πόλεων


Σιγά-σιγά, η Κίνα επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά την έντονη επίδραση του κοροναϊού μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Μαρτίου. Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι αρχές διατηρούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας. Ειδικά στη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας.

Η ισπανική εφημερίδα ABC διηγήθηκε την απίστευτη εμπειρία του ταξιδιού με τρένο από το Πεκίνο στο Γουχάν εν μέσω των ακραίων μέτρων ασφαλείας . "Το να αφήνεις τον Γουχάν προς το Πεκίνο είναι πιο δύσκολο από το να μπαίνεις", δήλωσε ο ανταποκριτής της εφημερίδας.
Μόνο χίλιοι επιβάτες μπορούν να ταξιδεύουν ανά ημέρα στα δύο μόνο τρένα υψηλής ταχύτητας που συνδέουν και τις δύο πόλεις. Για να επιβιβαστούν στο τρένο, οι άνθρωποι πρέπει να πληρούν μια σειρά απαιτήσεων.
Πρώτον, την προηγούμενη εβδομάδα, οι ταξιδιώτες πρέπει να δοκιμάζονται για τον κοροναϊό. Μόλις έχουν το αποτέλεσμα, πρέπει να έχουν πράσινο κωδικό QR στο κινητό τους τηλέφωνο για να αποδείξουν ότι δεν έχουν μολυνθεί.
Στον σταθμό Wuhan, οι επιβάτες αποστέλλονται σε μια πύλη που τους προορίζεται για να αποφύγουν την ανάμειξη με άλλους. Εκεί ελέγχονται από αστυνομικές και υγειονομικές αρχές ντυμένες με λευκά προστατευτικά κοστούμια. Οι ταξιδιώτες λαμβάνουν τη θερμοκρασία τους και πιστοποιούν τις πληροφορίες που αποστέλλονται σε μια αίτηση για να ζητήσουν καραντίνα στο σπίτι ή σε ένα ξενοδοχείο που έχει οριστεί από την κινεζική κυβέρνηση.

Μόνο δύο τρένα συνδέουν το Πεκίνο και το Γουχάν την ημέρα (REUTERS / Aly Song)

Οι αρχές ελέγχουν επίσης μπουκάλια αλκοόλ, ακόμη και βρεγμένες πετσέτες επιβατών.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και φοράνε γάντια, γυαλιά και καπάκια από λατέξ. Μερικοί φορούν ακόμη και προστατευτικά κοστούμια.
Στο τρένο, που ταξιδεύει 300 χιλιόμετρα την ώρα, οι μετακινούμενοι πρέπει να διατηρούν μια θέση καθαρή για να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα. Τα εγκατεστημένα πούλια παίρνουν τη θερμοκρασία δύο φορές στις έξι ώρες που διαρκεί το ταξίδι μεταξύ των δύο πόλεων.
Παρά την ολοκλήρωση της καραντίνας στη Γουχάν, οι άνθρωποι πρέπει επίσης να παραμείνουν περιορισμένοι για δύο εβδομάδες στην κινεζική πρωτεύουσα.
Κατά την άφιξή τους στο σταθμό του Πεκίνου, οι αρχές μέσω ηχείων χωρίζουν τους επιβάτες "ανά περιοχή". "Αφού επαληθεύσουν ότι τα δεδομένα είναι σωστά, τα μεταφέρουν στα λεωφορεία που περιμένουν στο χώρο στάθμευσης, τα οποία διανέμονται σε όλη την πόλη", λέει ο ABC.

Οι επιβάτες πρέπει να περάσουν από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας (China Daily via REUTERS)

Σε κάθε περιοχή, οι επιβάτες ελέγχονται από υπαλλήλους με λευκές φόρμες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καταχώριση των αφίξεων λαμβάνοντας φωτογραφίες διαβατηρίου και εισιτηρίου τρένου. Εκτός από τη δωρεάν μεταφορά, οι αξιωματούχοι βοηθούν τους ταξιδιώτες να μεταφέρουν αποσκευές και να τους παρέχουν μια τσάντα φαγητού για να αντιμετωπίσουν την καραντίνα δύο εβδομάδων.
Πριν εισέλθουν στο σπίτι τους, οι άνθρωποι πρέπει να «υπογράψουν και να σφραγίσουν το δείκτη σε διάφορα πιστοποιητικά που υπόσχονται την εκπλήρωση δύο εβδομάδων καραντίνας» . Για να αποφευχθεί η παραβίαση του περιορισμού, οι αρχές εγκαθιστούν έναν αισθητήρα στην πόρτα.

Αρκετές χώρες κατηγορούν την Κίνα για χειραγώγηση πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού (Xie Huanchi / Xinhua μέσω AP)

infobae.com
Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης