Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Έρημη η πόλη… αλλά τι συμβαίνει στο μετρό;

Διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα επιβολής πρωτόγνωρων μέτρων στη χώρα μας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Κλείσιμο καταστημάτων, τηλε-εργασία, αναστολή εργασιακών συμβάσεων, τηλε-εκπαίδευση, αποστολές μηνυμάτων, «σαρωτικοί» έλεγχοι και βεβαιώσεις παραβάσεων.

Κινούμενος όλο το προηγούμενο διάστημα με το αυτοκίνητο για τις ανάγκες των ρεπορτάζ, διαπίστωνα και εγώ ότι η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα και όχι ημίμετρα όπως την κατηγορούν. Διαπίστωνα πως η ατομική, η συλλογική και η δεν ξέρω ποια άλλη ευθύνη έχει παρθεί και όσοι δεν έχουν λόγο μετακίνησης τηρούν σε ένα βαθμό το ακριβοπληρωμένο σύνθημα «Μένουμε Σπίτι».

Σήμερα, άφησα το αυτοκίνητο στο σπίτι και επέλεξα, περισσότερο από περιέργεια, να χρησιμοποιήσω το Μετρό. Η δημοσιογραφική «βόλτα», κάτω από τον ορίζοντα της ασφάλτου, εκεί όπου μετακινούνται οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί λίγο ή και καθόλου, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, κράτησε από τις 12:20 έως και τις 14:30 το μεσημέρι.

Ξεκίνησα από τον σταθμό «Ανθούπολη», άλλαξα συρμό στον σταθμό «Σύνταγμα» και αποβιβάστηκα στον σταθμό «Κατεχάκη». Μία μικρή βόλτα επί της Λεωφόρου Μεσογείων και επιστροφή πίσω στην «Ανθούπολη». Μία επιστροφή, που δυστυχώς με γέμισε έκπληξη και σκόρπισε σαν «κομφετί», όλα τα τηλεοπτικά πλάνα, τους επαίνους προς τις κυβερνητικές αποφάσεις και τα «μπράβο» στους πολίτες.

Οι φωτογραφίες με τους εκατοντάδες επιβάτες στο εσωτερικό του συρμού τραβήχτηκαν κατά την επιστροφή στην μπλε γραμμή του Μετρό και θύμιζε μία καθημερινή ημέρα πριν την επιβολή των μέτρων. Οι επιβάτες κάθονταν είτε σε τριάδες ή τετράδες στα καθίσματα, είτε όρθιοι στους διαδρόμους.


Όταν άνοιγαν οι θύρες, συμπιέζονταν για να αποβιβαστούν κατά δεκάδες. Όπως κατά δεκάδες και χωρίς ιδιαίτερες αποστάσεις μεταξύ τους χρησιμοποίησαν και την κυλιόμενη σκάλα από τον σταθμό «Σύνταγμα» για την «Ανθούπολη», για να προλάβουν τον συρμό, αφού ο επόμενος θα περνούσε σε 15 λεπτά.

Ποιος έχει την ευθύνη για αυτές τις εικόνες; Φταίει η ατομική ευθύνη του εργαζόμενου που είναι αναγκασμένος να πάει στη δουλειά του; Είναι ευθύνη των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που αραίωσαν τα δρομολόγια, είναι ευθύνη των κυβερνητικών στελεχών που παίρνουν τις αποφάσεις;

Κύριε Τσίοδρα, οι επιβάτες αυτού του συρμού έπρεπε να φορούν μάσκα και γάντια ή μήπως πρέπει ο κ. Χαρδαλιάς να τους κουνήσει το δάκτυλο που επέλεξαν το μετρό για να επιστρέψουν στο σπίτι τους;

Αδάμ Αλεξόπουλος
dytikesmaties.gr