Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η ιστορική σιδηροδρομική γέφυρα Μάναρη.

Η ιστορική σιδηροδρομική γέφυρας Μάναρη, βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, 13 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Η γέφυρα Μάναρη, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο,  αποτελεί μοναδικό κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής σιδηροδρομικού έργου της εποχής του, με οκτώ τοξωτά ανοίγματα σε οριζοντιογραφική καμπύλη, συνολικού μήκους 116 μέτρων και πρόκειται για τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη σε οριζόντια καμπύλη λίθινη θολωτή σιδηροδρομική κοιλαδογέφυρα της Ελλάδας.

Η μελέτη της γέφυρας ξεκίνησε το 1890, επί εποχής Χαριλάου Τρικούπη και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1896 από τη γαλλική εταιρεία "Societe Anonyme Internationale de Construction Et d' Enterprises De Travaux Publics" και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1898.
Όπως επισημαίνεται και από τον ΟΣΕ, η ιδιαιτερότητα της γέφυρας έγκειται κυρίως στο σχεδιασμό και υλοποίησή της σε οριζοντιογραφική καμπύλη, ενώ κατά τα 116 χρόνια ζωής της, δεν χρειάστηκε ποτέ παρέμβαση για επισκευή ή συντήρηση της λιθοδομής και δεν επηρεάστηκε ποτέ από φυσικά φαινόμενα. Επιπλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια απετέλεσε αντικείμενο μελέτης καθηγητών του Ε.Μ.Π. και μηχανικών του ΟΣΕ και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια τεχνολογικά συνέδρια και σε διεθνείς συναντήσεις σιδηροδρομικών τεχνικών από καθηγητές και στελέχη του ΟΣΕ.
Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι, η γέφυρα Μάναρη αποτέλεσε εντυπωσιακό τεχνολογικό και σχεδιαστικό επίτευγμα για την εποχή της και ως τέτοιο συσχετίσθηκε με το ανάλογο ιδιαίτερο τεχνολογικό και σχεδιαστικό επίτευγμα της σύγχρονης εποχής στον ελληνικό χώρο, τη γέφυρα ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου. Πέραν αυτού, η κατασκευή της γέφυρας Μάναρη ξεκίνησε επί εποχής Χαριλάου Τρικούπη, υλοποιώντας το όραμα για το σιδηρόδρομο Πελοποννήσου, ενώ η γέφυρα ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου φέρει το όνομά του, γιατί είχε οραματιστεί την υλοποίηση του έργου της ζεύξης και τούτο αναφέρεται στα πρακτικά του Ελληνικού Κοινοβουλίου της 29ης Μαρτίου 1889.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
eleftheriaonline.gr