Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Λουξεμβούργο: Η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο με εντελώς δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και για να βοηθηθούν οικονομικά οι κάτοικοι της πόλης.

Οι επιβάτες σε τρένα, λεωφορεία και τραμ δεν θα χρειάζεται από την 1η του Μάρτη να αγοράζουν εισιτήριο κάτι που ισχύει ήδη για κάθε παιδί και νέο κάτω των 20 ετών.

Η απόφαση αυτή αποτελούσε βασική δέσμευση του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. Το Λουξεμβούργο διαθέτει περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο ένας στους πέντε κατοίκους χρησιμοποιεί δημόσιες συγκοινωνίες.

H κίνηση αυτή υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει περίπου το 40% των νοικοκυριών και θα εξοικονομήσει σε κάθε ένα περίπου 100 ευρώ ετησίως. "Για τους ανθρώπους με χαμηλούς μισθούς, τα έξοδα μεταφοράς έχουν σημασία. Επομένως, είναι ευκολότερο να γίνει δωρεάν για όλους" δηλώνει ο Υπουργός Μεταφορών. 

Οι πωλήσεις από τα εισιτήρια ανέρχονταν σε 41 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που σύμφωνα με τις αρχές αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού των 500 εκατ. ευρώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό το ποσό θα καλύπτεται πλέον από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, θα διατηρηθεί η δυνατότητα επιλογής πρώτης θέσης στα τρένα για την οποία θα απαιτείται η αγορά εισιτηρίου κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών της χώρας, "θα συνεχίσει να επιτρέπει στους ανθρώπους που θέλουν να εργάζονται στο τρένο να το κάνουν".


livemedianews.gr