Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Επτά φορές μεγαλύτερο το κόστος των παροχών ανά εργαζόμενο στο μετρό συγκριτικά με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Κάτι παραπάνω από παχυλά είναι τα πρόσθετα επιδόματα που καταβάλλονται στους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), με τις μεταξύ τους διαφορές, πάντως, να είναι μεγάλες.

Το κόστος των «παρεπόμενων παροχών» στη ΣΤΑΣΥ είναι επταπλάσιο της ΟΣΥ, παρά το γεγονός ότι η τελευταία διαθέτει διπλάσιο προσωπικό. Σημειώνεται πως και οι δύο εταιρίες ανήκουν στον ΟΑΣΑ, που ελέγχεται από το Υπερταμείο. Ειδικότερα, οι περίπου 2.465 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός κ.λπ.) λαμβάνουν επίδομα βρεφονηπιακού ή παιδικού σταθμού που φτάνει τα 340 ευρώ τον μήνα ανά παιδί, όταν οι περίπου 4.945 εργαζόμενοι της ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) εισπράττουν επίδομα βρεφονηπιακού ή παιδικού σταθμού 150 ευρώ τον μήνα ανά παιδί.

Οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων στον όμιλο του ΟΑΣΑ επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ λαμβάνουν και πέντε ευρώ την ημέρα ως «επίδομα σούπερ μάρκετ», ενώ οι υπάλληλοι της ΟΣΥ περιορίζονται στην καθημερινή χορήγηση γάλακτος. Στη ΣΤΑΣΥ λαμβάνουν και επίδομα 800 ευρώ τον χρόνο για κάθε τέκνο που σπουδάζει εκτός Αττικής. Το επίδομα αυτό δύναται να καταβάλλεται σε τέσσερις δόσεις.

Για τη θητεία

Επιπλέον, με βάση την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) η εταιρία υποχρεούται να καταβάλλει σε κάθε άνδρα εργαζόμενο το σύνολο του ποσού το οποίο απαιτείται για την ασφαλιστική εξαγορά της στρατιωτικής θητείας του, προκειμένου να συμπληρώσει τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο ασφάλισης, για χρονικό διάστημα έως και 18 μήνες. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν διακρίσεις, στο πλαίσιο της ΣΣΕ η ΣΤΑΣΥ υποχρεούται να προχωρήσει στην εξαγορά συντάξιμου χρόνου και για τις γυναίκες εργαζόμενες (με ανώτατο όριο τους 12 μήνες ή τις 300 ημέρες ασφάλισης για κάθε τέκνο). Συνολικά, οι «παρεπόμενες παροχές» των υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ αντιστοιχούν στο 8,6% του συνολικού μισθολογικού κόστους (κυμαίνεται στα 82.200.000 ευρώ). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΟΣΥ είναι μόλις 0,8% επί της συνολικής μισθολογικής δαπάνης (ανέρχεται στα 139.800.000 ευρώ ετησίως).

newsbreak.gr