Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Νταβός: Μετακινήσεις υψηλού κόστους. Ενθάρρυνση για χρήση του τραίνου.

Με την κλιματική αλλαγή να είναι ψηλά στην ατζέντα φέτος, το Νταβός παραμένει ένας τόπος όπου φτάνει κάποιος δύσκολα με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Για να ενθαρρύνει τους συμμετεχοντες να χρησιμοποιήσουν τρένο αντί για αεροπλάνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπόσχεται να επιστρέψει τη μισή αξία του εισιτηρίου σε όποιον φτάνει εκεί από οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Κάθε χρόνο υπάρχουν αναφορές για αριθμό ρεκόρ ιδιωτικών τζετ που πετούν από και προς το Νταβός αλλά και στα κοντινά αεροδρόμια.
Όμως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέρυσι οι κινήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών ήταν μειωμένες κατά 20% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Τριακόσια εννιά αεροπορικά ταξίδια προς Ζυρίχη και επίσης 60 πρόεδροι κρατών και πρωθυπουργοί που χρησιμοποιούν στρατιωτικά αεροπλάνα για να προσγειωθούν στην κοντινή στρατιωτική βάση.
Οι διοργανωτές του Φόρουμ σημειώνουν επίσης ότι το 88% των οχημάτων που θα μεταφέρουν τους υψηλούς προσκελημένους στο χώρο όπου γίνονται οι εργασίες θα είναι ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά.

Η απεσταλμένη του euronews στο Νταβός, Ιζαμπέλ Κουμάρ μεταδίδει:

«Πώς φτάνει κάπως στο Νταβός; Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Είναι μια από τις περιοχές με το υψηλότερο υψημότερο στην Ευρώπη. Κι αν δεν είσαι μέλος του τζετσετ, τότε πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι το βουνό. Διότι πρόκειται για το τέλος του δρόμου, ο δρόμος πραγματικά τελειώνει στο Νταβός. Υπάρχει όμως κι ένα θετικό. Επειδή είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος, όταν οι ηγέτες βρεθούν εδώ δε θα μείνουν απλώς για μια ώρα. Προγραμματίζουν λοιπόν πολλές συναντήσεις και έτσι κατά κάποιο τρόπο αντισταθμίζουν τα αεροπορικά μίλια που απαιτούνται για να ταξιδέψουν έως εδώ. Βέβαια αυτό δεν συνάδει απόλυτα με το μήνυμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την κλιματική αλλαγή. Όμως για εμάς τους κοινούς θνητούς, απαιτείται μια πτήση προς τη Ζυρίχη και μετά μια γραφική διαδρομή με το τραίνο, διάρκειας τριών ωρών, μέχρι το Νταβός. Κι όταν φτάσεις εδώ μπορείς να κυκλοφορήσεις με ένα αμαξίδιο όπως αυτό, που σε μετακινεί από το κέντρο των δημοσιογράφων προς το κέντρο των συνεδριάσεων.





gr.euronews.com