Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Πράσινο άναψε το ΣτΕ για τη Γραμμή 4 του Μετρό – Απέρριψε τις προσφυγές.


Με μία απόφαση σταθμό το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε το τοπίο και έβαλε τέλος στα σενάρια περί ακύρωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.
Έτσι, το ΣτΕ άναψε «πράσινο φως» στο μεγαλύτερο και πλέον ώριμο δημόσιο διαγωνισμό υποδομών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,8 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του insider.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τόσο την προσφυγή του Ομίλου Μυτιληναίος όσο και την προσφυγή της ΤΕΡΝΑ, επιτρέποντας στην Αττικό Μετρό να περάσει στα επόμενα βήματα του διαγωνισμού με τα δύο πλέον εναπομείναντα σχήματα, τις κοινοπραξίες ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport και ΑΚΤΩΡ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy. Η σχετική απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευτεί στο επόμενο διάστημα. 

Η σημασία της απόφασης 

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία για πολλούς λόγους. 

Πρώτον επιτρέπει στο έργονα προχωρήσει, δίνοντας φιλί ζωής στον κατασκευαστικό κλάδο και προστατεύοντας δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι η εικόνα που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των 4 μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ), όπου ο τζίρος καταγράφει πτώση, ενώ συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν ανυπόγραφες λόγω δικαστικών επιπλοκών και προσφυγών επηρεάζοντας αρνητικά και το ανεκτέλεστο. 

Δεύτερον και σε άμεση συνάφεια με το κουβάρι των ενστάσεων και των δικαστικών προσφυγών που έχει μπλοκάρει σχεδόν όλους τους υπό εξέλιξη διαγωνισμούς, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδεικνύει ότι κάθε διαγωνισμός είναι ξεχωριστή περίπτωση και εξετάζεται μεμονωμένα, άρα η εντύπωση που είχε επικρατήσει το τελευταίο διάστημα πως μία απόφαση του ΣτΕ για ένα διαγωνισμό, προκαταλαμβάνει αυτομάτως την απόφαση του ΣτΕ για έναν άλλο διαγωνισμό ήταν παντελώς εσφαλμένη. 

Τρίτον και ίσως πιο σημαντικό είναι πως η απόφαση του ΣτΕ έρχεται λίγο πριν την κατάθεση της πολυαναμενόμενης τροπολογίας εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών που στόχο έχει να ξεμπλέξει το κουβάρι που δημιούργησε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2018, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για προσφυγές σε όλους του εν εξελίξει διαγωνισμούς δημοσίων έργων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο κι αναμένεται από μέρα σε μέρα η κατάθεσή της. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία τροπολογία που δεν θα ανατρέπει υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης – επιδιώκει όμως να φέρει στη Βουλή μία τροπολογία που θα δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, όχι απλά θωρακίζοντας μελλοντικούς διαγωνισμούς, αλλά ξεμπλοκάροντας από παρόμοιες προσφυγές και διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να μην καθυστερήσουν άλλο έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κώστας Κετσιετζής
.insider.gr