Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Οι πιο όμορφες διαδρομές με τρένο στον πλανήτη. Από το Βιετνάμ και την Κίνα μέχρι την Αμερική και το Περού.

Το αεροπλάνο πετά χιλιάδες πόδια πάνω από την θάλασσα, το πλοίο μπορεί να σε ταξιδέψει από τις Κυκλάδες μέχρι την Αλάσκα. Στο ένα κοιτάς έξω από το παράθυρο και βλέπεις τα λιβάδια της Ολλανδίας, στο άλλο το ηλιοβασιλέματα παίρνουν μία διαφορετική άγρια ομορφιά.

Κανένα όμως από τα δύο δεν μπορεί να σου δώσει την σταθερότητα, την άνεση και την βαθιά αίσθηση του ταξιδιού που σου χαρίζει το τρένο.

Οι συντάκτες του Lonely Planet έφτιαξαν μία λίστα με 10 κλασικές διαδρομές 

Σε αυτό οι διαδρομές μοιάζουν πολλές φορές με εσωτερική αναζήτηση, καθώς το ένα τοπίο διαδέχεται το άλλο σαν έκθεση ζωγραφικής. Είναι το μέσο που μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις ξανά τον εαυτό σου, να γράψεις, να σημειώσεις, να σκεφτείς, να πάρεις αποφάσεις. 

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος επιστρέφει σε αυτό για να νιώσει τη διαφορετική εμπειρία που χαρίζει. Οι ειδικοί συντάκτες του Lonely Planet έφτιαξαν μία λίστα με 8 κλασικές διαδρομές θρυλικών τρένων, ιδανική να σου χαρίσει εκείνη την αίσθηση που περιγράφει ιδανικά ο David Bowie στο τραγούδι του Station to Station.

Βιετνάμ (Χο Τσι Μιν -Ανόι)

Το Ανόι απέχει 1726 χιλιόμετρα από την πόλη Χο Τσι Μιν. Η 48 ωρών διαδρομή θα σου χαρίσει εκπληκτικές ακτές, θάλασσες, ζούγκλες, πόλεις γεμάτες παραδόσεις και μία αίσθηση ότι εδώ γράφτηκε μεγάλο μέρος της ιστορίας του 20ου αιώνα, καθώς θα ταξιδεύεις τη νοτιοανατολική Ασία με το Reunification Express (σ.σ: Εξπρές της Επανένωσης) όπως είναι το όνομά του.

Η.Π.Α (Σικάγο-Σαν Φρανσίσκο)

52 ώρες, 40 λεπτά και 4000 χλμ χωρίζουν την πόλη των ανέμων από το την γέφυρα της χρυσής πύλης. Στο ενδιάμεσο; Όλη η μαγευτική φύση της Αμερικής, από τα Rocky Mountains και τη Σιέρα Νεβάδα μέχρι τους εκπληκτικούς καταρράκτες του ποταμού Κολοράντο.

Περού (Πούνο – Κούσκο)

Το μεγαλείο των Άνδεων βρίσκει τον ιδανικό οδηγό του σε αυτήν τη διαδρομή. Η στάση στη Λίμνη Τιτικάκα δίνει στον επιβάτη τη δυνατότητα να χαζέψει το μοναδικό στον κόσμο τοπίο, όμως, τελικά, αυτό που έχει να πάρει περισσότερο από την περιοχή δεν είναι η απόκοσμη γεωγραφία της αλλά τα μικρά μαθήματα ζωής που χαρίζουν οι φιλόξενοι κάτοικοι των μικρών, πάμφτωχων χωριών της διαδρομής.

Κίνα (Πεκίνο - Λάσα)

Δεν υπάρχει πιο ξεχωριστή διαδρομή στον πλανήτη: από την αυτοκρατορική αρχιτεκτονική του Πεκίνου μέχρι τα μοναστήρια του Θιβέτ, το Ζ21 (όπως λέγεται) ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας για να φτάσει στα 5 χιλιάδες μέτρα ύψος, από τη βοή της υπερσύγχρονης κινεζικής πρωτεύουσας στην απόλυτη βουδιστική ηρεμία της Λάσα. Επιπλέον παροχές; Τα ζεματιστά noodles που μπορείς να τρως καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τανζανία-Ζάμπια


Η μοναδική διαδρομή που επιλέχθηκε από την Αφρική είναι για πραγματικούς λάτρεις της περιπέτειας. Στα χαρτιά η διαδρομή από το Νταρ ες Σαλάαμ της Τανζανίας μέχρι το Καπίρι Μπόσι της Ζάμπιας διαρκεί 46 ώρες. Επειδή όμως τα απρόοπτα κι η φιλοσοφία του slow travel έχει ποτίσει κάθε εκατοστό αυτών 1900 χιλιομέτρων κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσει και τι θα συναντήσει σε αυτό το ταξίδι-έκπληξη.

Αγγλία (Λονδίνο – Fort William)

Δεν μπορείς να λες ότι έχεις ζήσει τον ρομαντισμό του τρένου, αν δεν έχεις ταξιδέψει για 13 ώρες με το Caledonian Sleeper, που ξεκινά από την πρωτεύουσα της Αγγλίας για να φτάσει μέχρι τα σκοτσέζικα highlands. Η μαγεία των τοπίων, σε αυτά τα 819 χιλιόμετρα, συνδυάζεται τέλεια και με τις γεύσεις, τους ήχους και τις εικόνες: φαντάσου ένα καλό malt, καθώς βλέπεις την καταπράσινη απεραντοσύνη και να νανουρίζεσαι γλυκά από τον ήχο που κάνουν οι ράγες.

Νορβηγία (Όσλο – Μπέργκεν)


Φιορδς, κατάφυτα δάση, επιβλητικά βουνά κι όλη η φύση της χώρας των Βίκινγκς σε μία διαδρομής 510 λεπτών από την πρωτεύουσα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη.
Νέα Ζηλανδία (Christchurch – Greymouth)

Μία από τις πιο ιδιαίτερες χώρες της γης, από πλευράς ποικιλότητας τοπίου, είναι αναμενόμενο να δίνει ξεχωριστές διαδρομές με το τρένο. Σε αυτήν εδώ, την πιο κλασική για τους ντόπιους, μπορεί κανείς να βιώσει τις αλλαγές στα μικροκλίματα και να βρεθεί από απάτητα βουνά μέχρι εξωτικές λίμνες κι ακτές σε χρόνο dt.

Αργύρης Κούρσαλης 
Από: Esquire IT