Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Υποκριτικό το ενδιαφέρον για το τρένο.


Ενας από τους λόγους που προβάλλει ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για την αντίδρασή του στην επιλογή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, με την ανακατασκευή του υφιστάμενου, είναι η σιδηροδρομική γραμμή και το τρένο.
Ο κ. Νίκας στηλιτεύει το γεγονός ότι ο νέος δρόμος θα περνάει 5 - 6 φορές από τη γραμμή. Και αφήνει αιχμές πως οι εμπνευστές αυτής της λύσης μπορεί να θέλουν την κατάργηση του τρένου. Μάλιστα, χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την απορία του -ειρωνικά- γιατί δεν καταργούν τη γραμμή.

Υπάρχει ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της γραμμής, για να σφυρίξει ξανά το τρένο; Εγινε καμία κίνηση, εκδηλώθηκε κάποια πρωτοβουλία, για να λειτουργήσει πάλι ο προαστιακός Καλαμάτα - Μεσσήνη - ΤΕΙ; Καμία τέτοια κίνηση ή πρωτοβουλία δεν είδαμε τα τελευταία χρόνια. Οπότε, μάλλον υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον για τη γραμμή.

Με την ευκαιρία να θυμίσω τι είχε ειπωθεί για τον σιδηρόδρομο στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018: Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και ο γ.γ. Υποδομών δεν έκαναν καμία αναφορά. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης ενημέρωσε για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου ως τουριστικού. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας που επέμεινε στην παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ζήτησε να ξανανοίξει και να λειτουργήσει σταδιακά ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο ως διεθνής γραμμή, αρχικά μέχρι το Αργος, εκτιμώντας ότι το τουριστικό τρένο δεν είναι βιώσιμο. Ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Πατσαρίνος ζήτησε το "αγκάλιασμα" και την επαναλειτουργία του τρένου, συμφωνώντας με το δήμαρχο Καλαμάτας για σταδιακή επαναλειτουργία.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα, έμειναν τα λόγια.

Γιάννης Σινάπης
eleftheriaonline.gr