Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Ψηφιακή έκδοση συντάξεων: Τι θα ισχύει από το 2020, το χρονοδιάγραμμα.

Τι θα γίνεται με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών»

Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων που βγαίνουν στη σύνταξη βάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Το 34,33% των νέων συντάξεων ως την 1η Ιουνίου 2020, δηλαδή το πολύ σε 11 μήνες από σήμερα, θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ αυτό θα συμβαίνει για το 90% των συντάξεων, έως την 1η Ιουνίου 2021.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, που είχε θέσει το υπουργείο Εργασίας, εγκρίθηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη σύσκεψη που συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιάννης Βρούτσης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στην βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμους και Ληξιαρχεία.

Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών, θα κατατεθεί σχετική διάταξη νόμου, η οποία θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών».

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.

newsbeast.gr