Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για σιδηροδρομικές υποδομές, από Σόφια στο Βελιγράδι σε λιγότερο από δύο ώρες.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της Βουλγαρίας και της Σερβίας θα επιτρέψει, στο μέλλον, τη σύνδεση των πρωτευουσών των δύο χωρών (Σόφια και Βελιγράδι, αντίστοιχα) σε λιγότερο από δύο ώρες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ανακοίνωσε ότι σε λίγα χρόνια το ταξίδι με τρένο από τη Σόφια στο Βελιγράδι θα διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες. Επεσήμανε, επίσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του κοινοβουλίου ότι η κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ της Σόφιας και του Βελιγραδίου θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διέθεσε επιπλέον 190 εκατομμύρια ευρώ για 11 έργα μεταφορών.

Σύμφωνα με την ίδια, 360 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών θα κατασκευαστούν για την υλοποίηση του σημαντικού - όπως υπογράμμισε - έργου υποδομών τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Και αυτό διότι πριν από περίπου έναν χρόνο οι υπουργοί Μεταφορών της Σερβίας και της Κροατίας υπέγραψαν μνημόνιο για την από κοινού ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου - Ζάγκρεμπ. Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική υποδομή, μήκους 412 χιλιομέτρων, και ο εκσυγχρονισμός της δίνουν τη δυνατότητα να μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού από το Βελιγράδι στο Ζάγκρεμπ από τις 7,5 ώρες στις τρεις.

Επιπλέον, όταν οι δύο γραμμές συνδεθούν στο Βελιγράδι (Βελιγράδι - Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι -Σόφια) το ταξίδι από τη Σόφια στο Ζάγκρεμπ θα μειωθεί και η διάρκειά του θα είναι περίπου πέντε ώρες.

zougla.gr