Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εργασιών της Διημερίδας με θέμα 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο: «Νέα Εποχή- Προκλήσεις -Προοπτικές».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εργασιών της Διημερίδας «4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο: Νέα εποχή – Προκλήσεις – Προοπτικές», που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με τη συμμετοχή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA).


Στην εκδήλωση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αθανάσιος Βούρδας, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της πρόσφατης κύρωσης της σύμβασης του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου Πεδίου, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας εναρμόνισης της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας με τις νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες του 4οΣιδηροδρομικού Πακέτου.
11
Η Πρόεδρος της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στην πιο φιλόδοξη -όπως την χαρακτήρισε- νομοθετική πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς των σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Η κα Τσιαπαρίκου επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει η ΡΑΣ στα πλαίσια του 4ου Σιδηροδρομικού Πακέτου, καθώς καλείται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των εμπλεκομένων Φορέων στην πληροφορία και την ενημέρωση, προκειμένου αυτοί να επιτύχουν την έγκαιρη και επαρκή προετοιμασία τους, εν όψει εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου.
13

Την Εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του ERA, Simon D’ Albertanson, ο Πρόεδρος του ΟΣΕ, Γ. Κακουλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Π. Θεοχάρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε., Αθ. Σχίζας, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., κ. Γ. Αναγνωστόπουλος.

Για τις βασικές αλλαγές που θα επιφέρει το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο του Τεχνικού Πυλώνα του 4ου Σιδηροδρομικού Πακέτου, μίλησε η εκπρόσωπος του ERA, Ειρήνη Παυλή. Ειδικότερα, η κα Παυλή επικεντρώθηκε σε μία από τις βασικότερες αλλαγές και συγκεκριμένα τη διαδικασία έκδοσης του Ενιαίου Πιστοποιητικού Ασφάλειας, το οποίο σε περίπτωση λειτουργίας μιας Σιδηροδρομικής Επιχείρησης (ΣΕ) σε περισσότερα του ενός κρατών-μελών της Ε.Ε., θα χορηγείται πλέον -υποχρεωτικά και μόνο- από τον ERA. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Ασφάλειας θα γίνονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας OSS (Υπηρεσία μιας Στάσης – The One Stop Shop), η οποία και παρουσιάστηκε από την εκπρόσωπο του ERA κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας εργασιών της εκδήλωσης.


Στις ενέργειες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο εφαρμογής των αλλαγών που θα επιφέρει το 4οΣιδηροδρομικό Πακέτο, αναφέρθηκε, εκ μέρους της Ολομέλειας της ΡΑΣ, η κα Αναστασία Ασημακοπούλου.Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου περιέγραψε τις ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί έως σήμερα από την ΡΑΣ στον τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων και της διαλειτουργικότητας, καθώς και στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν στο εξής.


Τόσο η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αικατερίνη Φραγκουλοπούλου όσο και η εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Σιδηροδρόμων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, SilviaShumelova, αναφέρθηκαν στις διαδικασίες εναρμόνισης της σχετικής ελληνικής και βουλγαρικής, αντίστοιχα, νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή. Επισημαίνεται ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εναρμόνισης της εθνικής τους νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, έως τις 16 Ιουνίου 2019 ή ένα χρόνο αργότερα εφόσον τα κράτη-μέλη το γνωστοποιήσουν εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Για τον ρόλο του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ και την προοπτική λειτουργίας του ως σιδηροδρομική επιχείρηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, ενώ στις ενέργειες που υλοποιούνται αυτό το διάστημα από τις ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., με στόχο την προετοιμασία τους εν όψει 4ου Σιδηροδρομικού Πακέτου, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών, Αθανάσιος Σχίζας και Χρήστος Διονέλης, αντίστοιχα.
Οι εργασίες της Διημερίδας θα συνεχιστούν, αύριο, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, με τις ομιλίες τόσο εκπροσώπων του ERA όσο και εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ.
Συγκεκριμένα, εκ μέρους του ERA θα μιλήσουν ο κ. Simon D’ Albertanson και η κα Maria Bueno, οι οποίοι πρόκειται να αναφερθούν σε θέματα που αφορούν στον παρατρόχιο εξοπλισμό ERTMS, στο ρόλο του Διαχειριστή Υποδομής και των Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων σε θέματα συμβατότητας διαδρομών, καθώς και στην κουλτούρα ασφάλειας η οποία θα πρέπει να προωθηθεί εντός των σιδηροδρομικών Οργανισμών. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Βασιλική Κολοβού, αναμένεται να επικεντρωθεί στις βασικές αλλαγές που εισάγει το 4ο ΣΠ στον Πυλώνα της Αγοράς, ενώ οι εκπρόσωποι του ΟΣΕ, Εύα Γιαννακίδου και Αλέξης Τσιαχρής, θα μιλήσουν για τη σημασία του Μητρώου Σιδηροδρομικής Υποδομής (RINF) στη Διαλειτουργικότητα, καθώς και για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ 1300/2014) σχετικά με την προσβασιμότητα του σιδηροδρομικού συστήματος από άτομα με αναπηρία και άτομα με μειωμένη κινητικότητα.


Από το Γραφείο Τύπου της ΡΑΣ