Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Βόρεια και Νότια Κορέα προετοιμάζονται να συνδεθούν σιδηροδρομικά.

Οι αρχές της Βόρειας και Νότιας Κορέας συμφώνησαν να οργανώσουν μια τελετή που θα σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση τους μέσω της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Βόρεια και Νότια Κορέα μετά από συζητήσεις υψηλών αξιωματούχων στο χωριό Πανμουτζόμ, κατέληξαν στο να προχωρήσουν σε έργα με στόχο τη διασύνδεσή τους οδικά και σιδηροδρομικά, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.
Οι πλευρές συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν την από κοινού επιτήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Γκιεονγκούι στα τέλη Οκτωβρίου και της σιδηροδρομικής γραμμής Ντόνγκαε στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι αρχές της Βόρειας και Νότιας Κορέας συμφώνησαν επίσης να διεξαγάγουν το συντομότερο δυνατό συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο, προσθέτει το πρακτορείο της νότιας Κορέας.
«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να διεξαγάγουν στο άμεσο μέλλον στρατιωτικές συνομιλίες σε επίπεδο στρατηγών και να συζητήσουν ζητήματα τερματισμού των στρατιωτικών εντάσεων στις περιοχές αντιπαράθεσης, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατικοποιημένης ζώνης, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Πανμουντζόμ καθώς και την ίδρυση και λειτουργία κοινής στρατιωτικής επιτροπής», ανέφερε η κοινή δήλωση των δύο κρατών.
Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής υπουργός Σιδηροδρόμων της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τσανγκ Σικ, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα προετοιμάσει ένα σχέδιο σύνδεσης των σιδηροδρόμων της με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι χώρες της κορεατικής χερσονήσου πρέπει να γίνουν «οι ιδιοκτήτες» του συγκεκριμένου έργου.

sputniknews.gr