Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Αυστραλία: Δωρεάν μετακινήσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες της Μελβούρνης για άστεγους και άπορους.

Ενώ οι απώλειες τους από «λαθρεπιβάτες» φτάνουν τα $40 εκατ.

Οι άστεγοι και οι άποροι κάτοικοι της Βικτώριας θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν δωρεάν στις δημόσιες συγκοινωνίες της Πολιτείας σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης Andrews, που θα θέσει το συγκεκριμένο μέτρο άμεσα σε εφαρμογή και δοκιμαστικά για ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση θα προσφέρει εβδομαδιαία και μηνιαία εισιτήρια, τα οποία αυτοί που τα δικαιούνται θα μπορούν να τα προμηθευτούν από φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως είναι αυτοί του Salvation Army, Launch Housing, Australian Red Cross και Asylum Seeker Resource Centre. Συνολικά τα εισιτήρια θα διατίθενται από 140 οργανισμούς και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου, κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να περιοριστούν οι ποινικές διώξεις ανθρώπων που λόγω της οικονομικής τους κατάστασης ταξιδεύουν «λαθραία» επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή.
Τα εβδομαδιαία εισιτήρια θα προσφερθούν στους παραπάνω φιλανθρωπικούς οργανισμούς έναντι του ποσού του $10,75 και τα μηνιαία έναντι του ποσού των $38.85, αλλά αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τα διαθέσουν στους άστεγους και άπορους εντελώς δωρεάν.
Τα δωρεάν εισιτήρια θα δοθούν και σε δημόσια σχολεία της Βικτώριας, τα οποία με τη σειρά τους θα τα προσφέρουν σε μη προνομιούχους μαθητές.
Τα δωρεάν εισιτήρια θα καλύπτουν διαδρομές σε όλα τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας της Μελβούρνης εντός των ορίων της 1ης και 2ης ζώνης (Zone1 και Zone 2), αλλά και κάποιες διαδρομές στο επαρχιακό δίκτυο της Βικτώριας.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο οργανισμός Δημοσίων Συγκοινωνιών Βικτώριας (PTV), οι «λαθρεπιβάτες» στα μέσα δημοσίων μεταφορών της Βικτώριας κόστισαν περίπου $40 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, $1 εκατ. περισσότερο από την αμέσως προηγούμενή της.
Στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας της Μελβούρνης το 5% των επιβατών ταξίδεψε χωρίς εισιτήριο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ το ανάλογο ποσοστό «λαθρεπιβατών» στα τραίνα που ταξιδεύουν στην επαρχία της Πολιτείας ήταν 7%.
Η παραβατικότητα των επιβατών στα τραίνα της Μελβούρνης ήταν μικρή, γύρω στο 3% αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα λεωφορεία όπου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με το ποσοστό των «λαθρεπιβατών» να φτάνει το 9%.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού PTV, Jeroen Weimar, αναφερόμενος στο φαινόμενο των λαθρεπιβατών δήλωσε ότι καθώς ο αριθμός των επιβατών αυξάνεται χρονιά με τη χρονιά ο οργανισμός προσπαθεί να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες, όχι μόνο για τον εντοπισμό των λαθρεπιβατών, αλλά και ώστε να δίνει την ευκαιρία σε όσους ξέχασαν να βάλουν χρήματα στην κάρτα τους, να το κάνουν άμεσα.

neoskosmos.com