Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Το τρένο δε θα σφυρίξει στην Ήπειρο.

 Διαφορετική εκτίμηση εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. 

Φρένο στα όνειρα ότι το τρένο θα σφυρίξει στην Ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, έβαλε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης των λιμανιών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ρεαλιστικό οποιοδήποτε σχέδιο για σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας-Αλεξανδρούπολης. «Για τη σιδηροδρομική Εγνατία θα ήθελα να πω κάτι για να είμαστε τελείως ξεκάθαροι. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα δρομολόγησης σιδηροδρομικής Εγνατίας από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο φαραωνικής διάστασης, το οποίο πολύ απλά ξεφεύγει από τις δυνατότητες του τι μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη άποψη, βέβαια, εκφράζεται και από την πλευρά της κυβέρνησης. Τον Οκτώβριο του 2017, από την Ηγουμενίτσα, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε δηλώσει: «Η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με σιδηροδρομική γραμμή είναι έργο πολύ δαπανηρό και μη βιώσιμο. Δε λέμε ψέματα στον κόσμο. Δεν είμαστε σε εποχή που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τέτοια έργα. Ούτε καν την μελέτη του… Αυτό θα το κάνουν άλλοι μελλοντικά κι όταν η χώρα θα βγει από την κρίση», ανέφερε τότε.

Διαφορετική είναι η εκτίμηση, ωστόσο, που εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης. Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου είναι έργο μεγίστης προτεραιότητας, για την επιχειρηματικότητα της περιοχής και ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εξαντλήσει ως αυριανή κυβέρνηση, κάθε δυνατότητα υλοποίησης αυτού του έργου και ακολούθως, να εξετάσει τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και προς βορράν (Αλβανία), όπως μελετάται από την περιφέρεια Ηπείρου».


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
enimerosi.com