Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Λάρισα. Προκηρύχθηκε το έργο της περίφραξης των σιδηροδρομικών γραμμών.

Τι απαντά η δημοτική αρχή στη Ρένα Καραλαριώτου

Αμεση ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στις αιτιάσεις της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρένας Καραλαριώτου περί «απραξίας» στο καίριο θέμα που αφορά τη λήψη μέτρων για την ασφαλή διέλευση των πολιτών από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Δήμου αναφέρει:

«Αποτελεί πίστη και βαθιά μας πεποίθηση πως όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, που αποτελούν πολύχρονες διεκδικήσεις όπως για παράδειγμα η διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη διέλευση των γραμμών του ΟΣΕ και ο σχεδιασμός για την μεσομακροπρόθεσμη αντιμετώπιση τους, απαιτούν την συστράτευση της πόλης και την συγκρότηση ενιαίου μετώπου και με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής κινείται η κ. Ρένα Καραλαριώτου, η οποία ακόμα και σ΄ αυτό το θέμα, ολισθαίνει συνεχώς σε πρακτικές δημαγωγίας και λαϊκισμού, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για αδράνεια και προχειρότητα.
Επι της ουσίας, τονίζουμε ότι το έργο της ασφαλούς διέλευσης των συρμών μέσα από την πόλη είναι αρμοδιότητας του ΟΣΕ. Τα θλιβερά και τραγικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην πόλη, συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και άμεσα ο δήμαρχος ζήτησε με πιεστικό τρόπο την βελτίωση της περίφραξης, συμμετέχοντας μάλιστα ο ίδιος όσο και τα στελέχη της δημοτικής αρχής σε κινητοποιήσεις κατοίκων τόσο στην Νέα Σμύρνη όσο και στην Νέα Πολιτεία.
Είναι βεβαίως αλήθεια ότι ο ΟΣΕ είναι ένα βαρύς και δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός και σίγουρα θα θέλαμε να είχαν κινηθεί νωρίτερα οι διαδικασίες.
Ωστόσο, η επιμονή του δημάρχου και οι συνεχείς πιέσεις προς την ηγεσία του ΟΣΕ, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά επέφερε συγκεκριμένες εξελίξεις. Ετσι, η Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής του Οργανισμού Σιδηροδρόμου Ελλάδος Ε Α.Ε., έχει ήδη προκηρύξει το έργο «Περίφραξη της Σιδηροδρομικής Γραμμής σε εντοπισμένα τμήματα στην πόλη της Λάρισας», προϋπολογισμού 360.000 ευρώ περίπου. Το έργο προβλέπει τη βελτίωση της περίφραξης συνολικού μήκους 1 χλμ.
Όφειλε να το γνωρίζει η κ. Καραλαριώτου ή τουλάχιστον να ρωτήσει τη δημοτική αρχή. Όμως καταφεύγει για μια φορά ακόμα δημόσια στο δόγμα «πάνω απ΄ όλα η φθορά του δημάρχου». Εκλογές έρχονται, το έργο θα το δούμε πολλές φορές. Κρίμα για την ίδια, κρίμα και για την πόλη.
Η δημοτική αρχή ενεργεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την διαχείριση των μεγάλων και των μικρών ζητημάτων που αφορούν την πόλη της Λάρισας.
Κοιτάμε τους συμπολίτες στα μάτια και καταβάλλουμε καθημερινά σκληρό αγώνα για όλα τα ζητήματα της πόλης»

Ανακοίνωση – παρέμβαση Ρένας Kαραλαριώτου

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση -παρέμβαση της η κα Καραλαριώτου ανέφερε:
«Τον Οκτώβριο του 2017, 15χρονος μαθητής «κεραυνοβολήθηκε» από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Μεζούρλο και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Λίγες ημέρες μετά ένα 10χρονο παιδί χάνει τη ζωή του στις γραμμές του τρένου μετά από παράσυρσή του από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στην περιοχή της Ν. Σμύρνης .
Ο κ. Καλογιάννης σε σύσκεψη που συγκάλεσε στις 13 Νοεμβρίου 2017 δεσμεύτηκε παρουσία των κατοίκων για την «εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων» όσον αφορά τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφαλή διέλευση από τις γραμμές.
Ο κ. Δήμαρχος είχε παρουσιάσει δεσμευτικό έγγραφο της διοίκησης του ΟΣΕ, όσον αφορά στη λήψη μέτρων ασφαλείας, και, επιπλέον, είχε υποσχεθεί πως το μείζον αυτό ζήτημα, για την ασφάλεια των Λαρισαίων θα αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα έξι έως οχτώ μηνών.

Μετά από μήνες απραξίας και ενώ υπήρχε ρητή διαβεβαίωση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Καλογιάννη πως θα ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στη διοίκηση του ΟΣΕ, ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησης του Οργανισμού, για την λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, μετά τα τραγικά δυστυχήματα στην πόλη της Λάρισας, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.
Το χρονικό αυτό διάστημα, όχι μόνο παρήλθε (πέρασε ένας χρόνος) χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά συμπίπτει, χρονικά, με τις ανακοινώσεις της διοίκησης του ΟΣΕ για την έναρξη δρομολογίων από το νέο τρένο, γνωστό με την ονομασία «ασημένιο βέλος», το οποίο αναμένεται να καλύπτει την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέσα σε 3,5 ώρες!
Εύλογα λοιπόν, κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, θα αναρωτηθεί από πού και με ποιες ταχύτητες θα διέρχεται η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, περνώντας την πόλη της Λάρισας;

Ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες της πόλης, οι οποίες θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης;

Ποιος ο σχεδιασμός και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής για να διασφαλιστεί η έναρξη των εργασιών , για την ασφαλή διέλευση από τις γραμμές, με σκοπό να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ;

Στα ερωτήματα αυτά που θέτουν ήδη οι πολίτες της Λάρισας, η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη θα πρέπει, επιτέλους, να απαντήσει με σαφήνεια, ενημερώνοντας για όλα όσα έχει πράξει. Η προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή διαχειρίζεται όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης δεν μπορεί να υπερισχύσει στην περίπτωση αυτή.

Είναι θέμα ασφάλειας της ζωής των πολιτών».

ert.gr