Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Το σιδηροδρομικό εργαστήρι της Αθήνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για σταθμός ΑττικήςΟι παλιοί Αθηναίοι ονόμαζαν Αττική τις δύο παράλληλες ζώνες δεξιά και αριστερά της οδού Λιοσίων και η ονομασία της πλατείας προέρχεται πιθανόν από τον μοναδικό σιδηροδρομικό σταθμό που υπήρχε εκεί και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο σταθμός Αττικής είναι από τους σημαντικότερους σιδηροδρομικούς κόμβους της Αθήνας, συνδέει τη γραμμή 2 του μετρό και τον ηλεκτρικό και με το δίκτυο των αστικών λεωφορείων και διακλαδώνεται σε όλη την Αθήνα. Παλιότερα οι Σιδηρόδρομοι Αττικής εκμεταλλεύονταν το «Θηρίο» της Κηφισιάς, δηλαδή τη γραμμή από Πλατεία Αττικής μέχρι Κηφισιά, με διακλάδωση από το Ν. Ηράκλειο μέχρι το Λαύριο.

Οι παράπλευρη πλατεία έχει προφανώς λάβει την ονομασία της από τον σταθμό. Η περιοχή αυτή άντεξε μέχρι τη δεκαετία του 1990 στις σκληρές πολεοδομικές αλλαγές από τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα.

Στόχος τους ήταν η καταστροφή κάθε παραδοσιακής δομής της συνοικίας και η ανέγερση ενός μεγάλου οικοδομικού αποθέματος. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τη δεκαετία του 1990.

Η συνοικία βρίσκεται στα δυτικά του Δήμου της Αθήνας, ανήκει στην 5η Διαμερισματική Κοινότητα και συνορεύει με τις συνοικίες του Κολωνού, τα Θυμαράκια, τα Σεπόλια κ.λπ.

Κέντρο της συνοικίας είναι η πλατεία Αττικής, με κέντρα τοπικής διασκέδασης. Εκτός από τη σύγχρονη σιδηροδρομική υποδομή, διαθέτει το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών που είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό μουσείο της Ελλάδας και βρίσκεται στην πάροδο της Λιοσίων, στην οδό Σιώκου 4. Ιδρύθηκε το 1979, έπειτα από εθελοντική προσπάθεια υπαλλήλων του ΟΣΕ. Στις αίθουσές του, συνολικής έκτασης 1.200 τ.μ., μεταξύ άλλων εκτίθενται:

* Η «Τύρινθα», η παλιότερη διασωθείσα ατμάμαξα γερμανικής κατασκευής του 1884.

* Το μοναδικής ιστορικής αξίας βαγόνι - καπνιστήριο του σουλτάνου Αβδούλ - Αζίζ.

* Το βασιλικό όχημα του Γεωργίου Α', το οποίο κατασκευάστηκε στον Πειραιά και συγκέντρωσε τον θαυμασμό της Διεθνούς Έκθεσης του Ζαππείου το 1888.

* Το ιστορικό τραμ της Παραλίας του Πειραιά, ο περίφημος “Καουμπόης” της Μελίνας και του “Ποτέ την Κυριακή”.


Συντάκτης:  Άγγελος Μανταδάκης, (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Πολιτισμού)

Πηγή :avgi.gr