Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Βλέπουμε Πού Μπορεί «Να Μας Πάει» Ο Σιδηρόδρομος.

ΘΑ χρειαστεί χρόνος για να διαπιστωθεί η προοπτική της εμπορικής σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με Κωνσταντινούπολη και Τεργέστη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το δρομολόγιο θα προκαλέσει αφ' εαυτού ζήτηση και ότι θα επωφεληθεί από τις όποιες καλύτερες συγκυρίες διαμορφώσει για το εμπόριο και την αγορά η διευθέτηση του χρέους της χώρας.
Δεν είναι πανάκεια οι αποφάσεις, αλλά παρέχουν μεγαλύτερη φερεγγυότητα για την οικονομία της χώρας, ένα κλίμα ομαλότητας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να τρέξουν τα σχέδιά τους.

ΟΛΟΙ οι παράγοντες του λιμανιού συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: Αναγκαία συνθήκη για την εμπορική προοπτική του λιμανιού, είναι η σύνδεσή του με τον νέο σιδηρόδρομο. Τα καλά νέα είναι ότι το έργο «τρέχει», όπως διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αλλά αργούν οι αποφάσεις για την Πάτρα: Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο τρόπος της διέλευσης από το κυρίως πολεοδομικό συγκρότημα και τα πυκνοκατοικημένα περίχωρα.
ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ περαιτέρω δυσκολίες και χρονοτριβή. Την 1η Ιουλίου ο αρμόδιος γγ εξήγγελλε στην «Π» ότι τέλος του μήνα θα ερχόταν στην πόλη για οριστική διαβούλευση. Ο Ιούνιος φεύγει και κανείς δεν έρχεται, αλλά ούτε και ζητούνται απαντήσεις ή ασκείται πίεση για αποφάσεις.
ΔΕΝ προδικάζουμε τίποτε με τις παρατηρήσεις αυτές. Υπογραμμίζουμε, ωστόσο, την ανάγκη να κλείσει το ζήτημα για να μην προκληθεί τυχόν ανωμαλία στην οκλοκλήρωση ενός έργου, του οποίου η σημασία διαγράφεται πλήρως στην κοινωνική και οικονομική του διάσταση. Προβάλλονται οι εικόνες του μέλλοντος, βλέπουμε πού μπορεί «να μας πάει» το τρένο. Στο μεταξύ, προκύπτει και η ανάγκη της γρηγορότερες δυνατής επαναλειτουργίας του προαστιακού σε πλήρη έκταση. Αν μη και σε μεγαλύτερη, κάτι που ζητάει το σύνολο της κοινωνίας.

ΟΣΟ για το λιμάνι, είναι προφανές ότι πρέπει η πόλη να ρίξει το βάρος στην τόνωση της εμπορικής του δυναμικής. Ας δημιουργήσουμε το μέλλον που θα έχει οξυγόνο για όλους.

Πηγή: pelop.gr